ПОДРШКА ЗА ВАЖНЕ СПОМЕНИКЕ ИСТОРИЈЕ: Ћићевац међу “Градовима у фокусу” - Од Министарства културе 5,9 милиона динара

С.Б.

06. 05. 2021. у 10:19

ОПШТИНА Ћићевац добила је 5,9 милиона динара од Министарства културе и информисања на конкурсу “Градови у фокусу” за велики пројекат “Врата Србије-Мојсињска Света Гора”.

ПОДРШКА ЗА ВАЖНЕ СПОМЕНИКЕ ИСТОРИЈЕ: Ћићевац међу “Градовима у фокусу” - Од Министарства културе 5,9 милиона динара

Фото: С. Б.

Министарство ће учествовати у финансирању оснивања Завичајног музеја са 50.000 динара, постављању амбијанталног осветљења Куле Тодора од Сталаћа са 70.000, у  реновирању мултифункционалне сале Народне библиотеке са 2,75 милиона, техничком опремању са 400.000 динара, док ће текуће одржавање крова подржати са 2,63 милиона динара.


Како се наводи између осталог у образложењу пројекта, Кула Тодора од Сталаћа је културно-историјски споменик из 14. века заштићен као споменик културе од великог значаја. Сматра се да је Кулу подигао кнез Лазар Хребељановић, на остацима античког града, као и цркву у близини од које је данас остало само звоно у црквеној порти. Трагичан крај Тодора од Сталаћа и његов љубе Јелице, описан је у песми “Смрт Војводе Пријезде”.


О значају Мојсињске Свете Горе чијем ће уређењу такође помоћи Министарство често се писало: некада је имала 77 цркава и манастира, а данас их је остало их 28. Верује се да су у 14.веку монаси синаита - следбеници светогорског монаха старца Исаије (помогао кнезу Лазару 1375. године при измирењу СПЦ и Цариградске патријаршије) подигли на десетине цркава. Отуда планине добијају назив Мала српска Света Гора у којој „ништа друго ниси могао чути до брујања звона и појања светих калуђера". Најстарија налазишта на простору Мојсињско-послонског комплекса потичу још из неолита (око 7.000 г.п.н.е.).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)