АУТО-ПУТ ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ: Локална самоуправа "Моравски коридор" види као шансу за развој читавог краљевачког краја

Г. ЋИРОВИЋ

06. 05. 2021. у 09:11

СКОРАШЊИ почетак изградње деонице "Моравског коридора" - од Адрана надомак Краљева, до Мрчајеваца - створиће бројне могућности и за друге инвестиције, те развој привреде краљевачког краја.

АУТО-ПУТ ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ: Локална самоуправа Моравски коридор види као шансу за развој читавог краљевачког краја

Фото Г. Шљивић

По завршетку радова, ауто-пут од Прељине до Појата - који ће у дужини од 112 километара спојити коридоре 10 и 11 - представљаће праву жилу куцавицу централне Србије и прилику да се привуку нови страни, али и домаћи улагачи.

- Траса новог ауто-пута ће кроз краљевачки крај проћи у дужини од 54 километра, спајајући град на Ибру модерном, брзом и безбедном саобраћајницом са Прељином и Чачком на западном, те Крушевцем и Појатама на источном краку. Циљ нам је да максимално искористимо све могућности које нам пружа држава својим улагањима. Када изградимо привремени раднички камп, са канализационом и водоводном мрежом, интернетом и сигурним снабдевањем електричном енергијом, практично тај простор припремамо за изградњу будуће, нове индустријске зоне непосредно уз ауто-пут. Када имате спремну, комплетну инфраструктуру и приступ модерној саобраћајници, веома мало је потребно да на том месту буду изграђени производни погони - истиче градоначелник др Предраг Терзић.

РЕГУЛАЦИЈА ЗАПАДНЕ МОРАВЕ

ИСТОВРЕМЕНО са изградњом првог дигиталног ауто-пута у Србији, радиће се и регулација корита и тока Западне Мораве у дужини од 68 километара, чиме ће се спречити катастрофалне последице поплава које су овај крај задесиле током неколико минулих година.

- Поморавска села биће потпуно заштићена. Знамо колико нам је невоља то изазвало у претходном периоду, па овдашњи пољопривредници више неће морати да стрепе од бујица које "поједу" сав њихов труд - каже др Терзић.

Каже и то да ће долазак нових инвеститора, практично, значити и отварање нових радних места, уз стварање бољих услова за живот мештана Краљева и околине.

Др Предраг Терзић, Фото Г. Шљивић

- Поред развоја индустрије и пољопривреде, надамо се да ће, уз Аеродром "Морава" у непосредној близини, ауто-пут бити снажан замајац и домаћем туризму - нагласио је први човек града на Ибру.

- Атрактивне културно-историјске и туристичке дестинације, којима је богат овај крај, постаће свима доступније. До Врњачке Бање, као престонице нашег континенталног туризма, али и Копаоника, Гоча, Долине векова у клисури Ибра, са средњовековним манастирима, оближњих етно-села и све популарније рудњанске висоравни, стизаће се брже, лакше и безбедније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)