У ЧАСТ МРТВИХ И ЉУБАВИ: Пиротски мостови имају необична имена

В. Ћ.

05. 05. 2021. у 07:39

ПОРЕД многобројих мостова у пиротском крају и њихових занимљивих имена, на овом подручју постоје и два моста, чије називе не може заборавити нико, па чак ни онај ко их чује први пут.

У ЧАСТ МРТВИХ И ЉУБАВИ: Пиротски мостови имају необична имена

Фото В. Ћирић

Имена грађевина буде потпуно различите емоције и прво питaње које се намеће, јесте како су те грађевине које премошћују обале река, добила симболична имена.

Фото В. Ћирић

Мртвачки мост, здање језивог имена, преко ког се прелази Темштица која настаје од Топлодолске реке и Височице, налази се у срцу Старе планине, на неких тридесетак километара од града. Народна веровања кажу, да је у овом крају, у стенама Соколовице, Трпезице, Љиљаковог дола, Мокрој стени, и даље ка Топлом Долу закопано благо отето од турских харачлија, да су се на овом простору у кањону бајковите лепоте одиграле многе битке у којима су страдали и хајдуци и Турци. У Засковицима, Топлом Долу, Покровенику, чији се атар спушта на леву обалу Темштице, верују још да је мост добио назив по мртвим душама нерођених беба, оних који су оклеветани па су на себе дигли руку скачући у понор са неког од околних висова. Има и веровања да је мост добио назив по мртвини на левој обали реке, која се уздиже изнад спомен-чесме подигнуте у знак сећања на једну битку која се овде одиграла између партизана и бугарске окупационе војске 23. марта 1944. године.

Фото В. Ћирић

Љубавни мост на реци Нишави налази се између старог Тигровог насеља и леве обале реке и најкраћа је веза поменутог насеља са центром града. За њега се сигурно зна да је подигнут половином шездесетих година прошлог века, када и само насеље које је тада било пуно младих људи. Подигнуто је по угледу на енглеска радничка насеља и од тада је једно од најлеших у граду. Пре десетак година је стара конструкција порушена, изграђена нова крај које се и даље заказују љубавни састанци, баш као и свих ових деценија. Многи катанци у огради моста сведоче о закључаним љубавима међу младима у Пироту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)