БИО ЈЕ ТО ПРАВИ ПАКАО! Почетком маја 1999. године радничко насеље Колонија у Ваљеву срушиле НАТО бомбе

Б. ПУЗОВИЋ

04. 05. 2021. у 07:26

ТА ноћ била је необично тиха, није било сирене за ваздушну опасност, која се свих претходних дана, готово у исто време, чим падне мрак, обавезно чула.

БИО ЈЕ ТО ПРАВИ ПАКАО! Почетком маја 1999. године радничко насеље Колонија у Ваљеву срушиле НАТО бомбе

Фото Приватна архива

Одједном, зачули су се авиони, тишину је запарало злокобно брундање, које је допирало с неба, а онда је настао пакао, права катаклизма. Као да горе и небо и земља. Експлозије на све стране. Деловало је као вечност, а заправо је трајало само десетак секунди. Под бомбама НАТО нестало је безмало цело наше насеље.

Ово каже Драгољуб Тешић Теша (70), становник насеља Милорад Павловић, који Ваљевци зову Колонија, на које је током НАТО агресије почетком маја 1999. године пало осам бомби тешких по 250 килограма. Потпуно су биле уништене три стамбене зграде овог радничког насеља, а већина озбиљно оштећена. Насеље је, након НАТО агресије, обновљено.

- Највећи део смртоносног товара НАТО авиони изручили су на војну фабрику "Крушик", од чије ограде је наше насеље удаљено свега педесетак метара, али је осам бомби пало на стамбене зграде - каже Тешић.

Фото Приватна архива

- Те ноћи, као да сам нешто предосетио, изашао сам из стана, био испред зграде. Кад је почело бомбардовање, ударни талас бацио ме неколико метара, лицем сам био окренут према мојој згради, гледао сам како бомба уз страховит блесак и експлозију пада на њу. По мени су падали шут, делови цигала, црепова, грање, камење.

ЗА ТЕШИЋА ДРУГИ РОЂЕНДАН

- ОД свих житеља Колоније, који су у том бомбардовању највише страдали, остао сам само ја - каже Драгољуб Тешић.

- Те страшне ноћи, коју никада нећу заборавити, НАТО авиони на "Крушик" су бацили 120 бомби, од којих је осам пало на наше насеље. Око мене, на петнаестак метара, пале су четири бомбе. Кад сам тај пакао преживео, то је за мене као други рођендан! Од кад је почело НАТО бомбардовање, 24. марта 1999, очекивали смо да може нешто лоше да се деси, јер "Крушик", као војна фабрика, може да буде мета. Готово сви становници Колоније били су запослени у "Крушику".

Тешић је у бомбардовању задобио троструки прелом потколенице. Месец и по био је у ваљевској болници. Када је свануло, срушене зграде и објекти избушени гелерима од бомби, станови без прозора, деловали су сабласно. Између њих, огромни кратери од бомби...

- Право је чудо што у том, класичном "тепих" бомбардовању, нико није погинуо - каже Тешић.

СЕЋАЊЕ Драгољуб Тешић, Фото Приватна архива

- Зашто је део тих бомби завршио у нашем насељу, сазнао сам тек када сам се вратио на посао, био сам техничар у "Крушику". До те ноћи, НАТО је бомбардовао стратешке објекте војне фабрике у Ваљеву, али мањи погони били су, по свему судећи, скупи за такозване паметне ракете од два милиона долара. Зато су очигледно одлучили да употребе 250 килограма тешке бомбе, које су једноставно просули бомбардери Б-2. Те бомбе се расипају и пола километра од циља, па је наше насеље те ноћи по свему судећи било колатерална штета.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)