ДОБРО ВИНО ИЗ ЉУБАВИ: Јелена Степанов у Иђошу код Кикинде развија традицију виноградарства

Рада Шегрт

01. 05. 2021. у 08:25

ЛЕГЕНДА каже да су у Иђошу код Кикинде некада давно живели вилењаци, мали кепули, које су рађале удовице.

ДОБРО ВИНО ИЗ ЉУБАВИ: Јелена Степанов у Иђошу код Кикинде развија традицију виноградарства

Фото Р. Шегрт

Било их је само у том селу где се приповеда да су били неваљалци, али су верно служили господарима. Баш ти несташни кепули једне су године у то мало место довели девојку Јелену. Бањалучанку која је хтела да у Банату игра коло. Али док је вила у Иђошу била, родила се љубав. Најпре према Богдану Степанову у којег се занавек заљубила.

Чим је вила са Врбаса ногом закорачила на сунчане иђошке брегове, опет се заљубила. Из те љубави родило се вино, најбоље из Иђоша, којем су Јелена и Богдан дали име "кепул".

- Пре шест година засадили смо виноград од хектара и већ смо произвели квалитетна вина која су протекле сезоне добила једну златну и три сребрне медаље. Први пут смо произвели и вина од сорти мерло и пробус од грожђа са Фрушке горе - прича Јелена Степанов, власница породичног винског подрума.

Она се у Кикинди школовала за васпитача за традиционалне игре. Али од фолклора "леба" није било. Кепули су одлучили да буде господарица у винарији и слуга у винограду. Јер кажу да виноград не воли господара већ тражи доброг слугу, вредног радника, који ће га неговати.

- Ово подручје није најидеалније за узгој грожђа. Ми смо, ипак, искористили иђошки тероар на којем се одувек гајила винова лоза. Не одустајемо - наводи Богдан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)