НИКОЛА И МАРИЈА СЕ НИСУ ВРАТИЛИ КУћИ! Пре 22 године у НАТО бомбардовању код Подујева погинули брат и сестра из Грачанице

Драгана Зечевић

01. 05. 2021. у 07:26

НАШ Никола је за који дан требало да напуни 17 година. Али, тог првог маја 1999. године није стигао са сестром и баком кући у Грачаницу.

НИКОЛА И МАРИЈА СЕ НИСУ ВРАТИЛИ КУћИ! Пре 22 године у НАТО бомбардовању код Подујева погинули брат и сестра из Грачанице

Фото Архива

Настрадали су од НАТО бомби, када је пројектил погодио аутобус на мосту у Лужану код Подујева, док су се враћали из Прокупља.

Зорица (59) и Драгиша (64) Петровић из Грачанице остали су тог кобног првог маја без двоје деце и мајке, односно свекрве. НАТО пројектил је прекинуо животе Марије (15), Николе (17) и њихове баке Смиљане (65). Само зато што су се у јутарњим сатима нашли у аутобусу "Ниш-експреса" који је саобраћао на релацији Ниш - Приштина.

Трагедија Настрадали брат и сестра , Фото Архива

- Наши најмилији били су код рођака у Прокупљу у гостима.Склонили су се мало због свих дешавања овде на Космету. Толико су се радовали доласку кући, али нису успели да нам се врате - говоре Зорица и Драгиша, који живе само да би се сећали на најмилије.

ДЕЦА ЛЕГАЛНА МЕТА

ПРОЈЕКТИЛ НАТО снага у 13.50 преполовио је аутобус "Ниш-експреса" који је прелазио мост у Лужану. Део аутобуса је пао у реку, а део је остао на мосту. Погинуло је 46 људи и српске и албанске националности. Међу њима је било 14 деце.

НАТО је 2. маја признао одговорност за напад на аутобус, али је изнео тврдњу да је аутобус "случајно погођен" и да је мета напада био мост којим су се кретале снаге војске и полиције.

Дане проводе мислећи на децу без које су остали а која су на локалном гробљу у Грачаници, недалеко од куће Петровића, сахрањена у истој гробници са баком Смиљаном. НАТО бомбе прекинуле су њихове снове и надања. Марија је планирала да упише медицинску, а Никола је завршио трећу годину саобраћајне школе.

Туга Драгиша и Зорица Петровић, Фото Архива

- Иако су НАТО бомбе тих дана "падале" свуда око Куршумлије и Мердара, Никола је посебно једва чекао да стигну кући. Желео је да прослави рођендан са друштвом. Зато је тог дана супруга спремала колаче, кифлице и свакакве ђаконије које наша деца нису стигла да пробају. Уместо на рођенданску прославу, наша чеда су отишла на вечни починак, и то баш на Николин рођендан - причају Петровићи.

Од удара пројектила сва тела су била угљенисана. Драгиша с тешком муком говори да је мајку препознао по гардероби, Марију по ланчићу, као и Николу који је носио крстић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)