ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ НА МОСТУ У ТРСТЕНИКУ: НАТО бомбе су убиле Надежду и Дејана - суграђани неће заборавити злочин (ФОТО)

С. БАБОВИЋ

30. 04. 2021. у 17:04

НАДЕЖДА Петричковић (45) и Дејан Ђорђевић (40) погинули су 30. априла 1999. године у 14.10 у НАТО бомбардовању старог моста на Западној Морави у Трстенику.

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ НА МОСТУ У ТРСТЕНИКУ: НАТО бомбе су убиле Надежду и Дејана - суграђани неће заборавити злочин (ФОТО)

Фото: ОУ

Страдао је тада и симбол овог града, челични мост први пут изграђен 1898.године: потонуо је у реку,али не и у заборав,као ни двоје невиних погинулих људи.

Сваке године Трстеничани полажу венац на споменик код моста. Сваке, бацају венце у реку, са новог моста, до којег долазе у мимоходу. То су учинили и данас.

- 22 године нису учиниле да бол постане мања, да сећање избледи и да престанемо да питамо зашто-каже Милена Турк,председница општине Трстеник.

- Дужни смо да се сећамо, памтимо и генерацијама које долазе говоримо истину о злочиначкој НАТО агресији и да ценимо невине жртве.Као што је много пута речено, "опростићемо ако будемо могли, заборавићемо једино ако нас не буде било".

Стари челични мост изграђен је давне 1899.године, а први пут порушен минирањем током Првог светског рата 1915.године, у повлачењу српске војске.Седам година касније, кренуло се са реконструкцијом. Детаљно је поправљен 1987.године, али НАТО пројектиле није преживео. Од силине бомбардовања настрадале су многе куће и зграде у Трстенику и оштећени храм Свете Тројице и звоник.

- Нико не може да прихвати бомбе ни данас,након 22 године-каже Миодраг Недељковић, , председник општинског одбора Савеза бораца.-78 дана колико су трајали напади порушене су многе школе,мостови,важни објекти. Штета нанета Србији је огромна, а оно што су нам узели, животе наших војника, деце,људи не може нико да плати ни да врати. Уз знак сећања на њих и све недужно страдале,одајемо почаст уз позив да се и даље окупљамо на овом месту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)