МАРА ОТКРИВА ТАЈНУ ШАРАЊА ЈАЈА: Користи посебну технику по древном обичају (ФОТО)

В.Митрић

30. 04. 2021. у 12:58

ВЕЛИКИ петак је дан када се, по древном обичају, кувају јаја за Ваксрс, која су чељад, пре тога, нашарала, воском или другим прикладним украсима.

МАРА ОТКРИВА ТАЈНУ ШАРАЊА ЈАЈА: Користи посебну технику по древном обичају (ФОТО)

Фото: В.Митрић

Марица Мара Митић(86) из Руњана,код Лознице, каже да ју је у тајне шарања и кувања јаја,још као малу,у селу Горњем Добрић,крај Јадра, научила њена дивна бака Марија као и њене сестре Милојку,Олгу Стаменку Цану и Раду.

-Васкрс је био и остао празник ком се,од срца, радујем,а драго ми је што и наша младеж са доста жара светкују овај празник, дубоко уверена да ће то чинити и њене праунуке Ангелина и Дуња, чији су родитељи, као и њивови очеви и мајке посвећени вери и овом празнику.

Фото: В.Митрић

-Јаја треба да се шарају тако да буду лепа, допадљива, да се то учин и лепо и једноставно,не сувише китњасто и никако да иде ка кичу.

Наша времешна саговорница каже да су јој,уз помоћ снаха, и ове године шарена кувана јаја одлично „испала“ и чекају да буду дарована свим милим и драгим и за стари обичај туцања.Сматра да су јаја које је кувала јака,“јер су од кокошака и друге живине,које се гаје на посве домаћи и здрав начин“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)