ТАКМИЧАРИ ЋЕ СЕ КУЦКАТИ У ХАЛИ, БЕЗ ПУБЛИКЕ: Мокрин се припрема за још једну „Туцанијаду“ у ванредним условима

Р. Шегрт

29. 04. 2021. у 22:19

ВАСКРШЊЕ свечаности у Мокрину код Кикинде и ове године биће одржане у ванредним околностима, онако како диригује епидемија корона вируса.

ТАКМИЧАРИ ЋЕ СЕ КУЦКАТИ У ХАЛИ, БЕЗ ПУБЛИКЕ: Мокрин се припрема за још једну „Туцанијаду“ у ванредним условима

Фото: Р. Шегрт/приватна архива

Ипак, за разлику од прошле године, ове неће изостати традиционално такмичење у куцкању фарбаним кокошијим јајима, само се неће одржати на Варошком тргу. Такмичари ће се куцкати у Спортској хали, без присуства публике, која ће све оно што се догађа на спортском терену моћи да прати преко јутубе канала. Пренос 31. Светског првенства у туцању васкршњим фарбаним јајима уживо је обезбедила Месна заједница Мокрин, која је организатор ове чувене манифестације.

- Били смо на мукама како ове године да организујемо Васкршње свечаности. Одлучили смо се за Спортску халу, где може да буде највише 60 људи. Квалификације ће се одржати тако да се најпре такмиче јуниори, па излазе напоље, па онда сениори по истом принципу и на крају, у финалу се састаје 16 такмичара. Уз судије то није превелик број за тај простор. Публика ће све оно што се дашава у хали моћи да прати уживо, јер ће све снимати две камере – објашњава Живко Угреновић, председник Месне заједнице Мокрин.

Фото: Р. Шегрт/приватна архива

Најстарије јаје у Србији има 36 година

За одржавање овог јединственог ускршњег обичаја влада интересовање такмичара из Зрењанина, Остојићева, Чоке, других места у Војовидни, али из Републике Српске, одакле учесници долазе већ годинама. Међутим, за сада нико није потврдио сигуран долазак, јер су путовања неизвесна.

- Пријаве такмичара су у Месној заједници, у петак и суботу, од 10 сати. Квалификације ће почети у 9,30, а финале је у 11,30 сати. Поштоваћемо све прописане мере, пре уласка у халу мериче се темпратура, биче постављене дезо баријере, обавезно је ношење маски и поштовање дистанце – наводи Угреновић, који се нада да ће све протећи како треба.

За најуспешније су обезбеђене награде, за треће место 20.000, за друго 30.000, а за победника 50.000 динара. Прошле године такмичење није одржано, већ су Мокринчани позвани да код својих кућа, у двориштима организују породична и пријатељска надметања, а фотографије које су доставили на јединствену Фејсбук страницу сведочиле су о ванредној „Туцанијади“ за време пандемије корона вируса. Изабране су најлепше и награђене скромним поклонима.

Фото: Р. Шегрт/приватна архива

Онлајн туцање јајима 2020.

НАЈСТАРИЈЕ ЈАЈЕ У СРБИЈИ

У Мокрину се налази најстарије ускршње јаје у нашој земљи. Мештанин Зоран Ристић чува јаје које му је на Ускрс, пре 36 година, поклонила мајка његове девојке Боришке. Он је тада дошао да упозна породицу из које, се шест година касније и оженио. Према обичају, офарбано јаје поклонила му је Марија Бибер, која је постала његова ташта. На овом јајету, офарбаном у луковини, још су јасно видљиве шаре, а породица Ристић чува га као посебну драгоценост.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)