ДО ЗАКУПА ДРЖАВНИХ ЊИВА УЗ - КЛИК: У Кикинди други круг лицитације за пољопривредно земљиште

Р. Ш.

27. 04. 2021. у 18:10

ДРУГИ круг јавног надметања за издавање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у атару Кикинде биће организовано електронским путем.

ДО ЗАКУПА ДРЖАВНИХ ЊИВА УЗ - КЛИК: У Кикинди други круг лицитације за пољопривредно земљиште

Фото: Р. Ш.

То значи да ће заинтересована правна или физичка лица најам неке парцеле, од укупно 3.138 хектара, моћи да остваре само уз помоћ миша и клика на рачунару. За закуп је земља на подручју града и осам села, што је укупно девет катастарских општина, јер су све парцеле у Руском Селу већ закупљене.

- Највише земљишта, пашњака и ливада остало је у атару Иђоша, Сајана, Мокрина и Кикинде. Почетна цена је 20 одсто нижа него у првом кругу. Закуп њива прве класе, воћњаке и винограде износиће 23.700, а осме класе 7.300 динара. Ливаде прве класе издају се по почетној цени од 5.700 динара. Цена сваке лошије класе је десет одсто нижа - навео је Љубан Средић, члан Градског већа за пољопривреду и месне заједнице.

Комплетна процедура издавања земљишта у закуп одвијаће се преко апликације на сајту Управе за пољопривредно земљиште. Потребна документација достављаће се скенирана или фотографисана, а потенцијални закупци треба да уплате тачно одређене износе депозита за свако надметање, односно за сваку парцелу појединачно за коју ће лицитирати.

НАЈСКУПЉИ ЗАКУП

На првој лицитацији у фебруару највишу цену достигла је најквалиттенија земља у Банатском Великом Селу, 70.000 динара по хекатру. Међутим, понуђач је одустао тако да је издата нешто јефтиније. Неке оранице у Руском Селу закупљене су за 60.000 динара, а у Новим Козарцима за 55.000 динара. Највише парцела плаћено је по просечној почетној цени од 252 евра по хекатару.

Рок за пријаве траје од 7. мај, до 14 сати, а отварање понуда и ранг листа најповољнијих понуђача биће објављена 21. маја. Средић је навео да је до сада у закуп издато 8.770 хектара државног земљишта и од тога ће у градски буџет бити уплаћен годишњи приход од око 65,5 милиона динара.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)