СПАСИЛАЦ НА БИЦИКЛУ: Слободан Торбица, ватрогасац из Смедеревске Паланке, неуморно обилази колеге по целој Србији

Ј. ИЛИЋ

27. 04. 2021. у 06:21

Слободан Торбица (53) је модеран херој. Попут многих, овај ватрогасац-возач Сектора за ванредне ситуације у Смедеревској Паланци скоро три деценије ризикује сопствени живот да би спасао туђи.

СПАСИЛАЦ НА БИЦИКЛУ: Слободан Торбица, ватрогасац из Смедеревске Паланке, неуморно обилази колеге по целој Србији

Фото Н. Живановић

Од оца је наследио страст ка овом позиву, а кад се одмара од вожње ватрогасног возила, адреналин надокнађује возећи бицикл. Али, то нису обичне вожње. За осам година на двоточкашу је прокрстарио Србију уздуж и попреко, прешао 4.000 километара како би обишао колеге у ватрогасним јединицима.

Слободан Торбица, ватрогасац-возач у Ватрогасно-спасилачком одељењу у Смедеревској Паланци, униформу је први пут обукао 1993. године. Упркос тешком и одговорном послу, успева да нађе времена и за хоби - бициклизам. Ипак, и он га одводи на радно место - али својих колега.

За осам година двоточкашем је обишао 55 ватрогасних домова широм Србије.

- За то време прешао сам 4.000 километара. Најдужа дневна рута била је 128 км. Најдужа вожња је била 2015. године, када сам кроз Војводину прешао око 800 км. Тада сам обишао јединице у Белој Цркви, Вршцу, Зрењанину, Кикинди, Суботици, Сомбору, Новом Саду - прича ватрогасац, за "Новости".

Ванредна ситуација за Торбицу је редовно стање. Пожртвовано ради свој посао, а када оде на одмор, не иде на море, већ прави планове за авантуре на двоточкашу.

- У Србији сва већа места имају ватрогасно-спасилачке јединице, и тако ми се јавила идеја да могу обиласком тих места да посетим и упознам колеге. Почетак моје авантуре 2012. године био је обилазак Врњачке Бање. Речима се не може описати гостољубивост колега које су ме дочекивале и испраћале - прича, не успевајући да не заплаче.

Колеге су, каже, изненађене његовим доласком бициклом, али се одмах и побрину ако је гладан, жедан, организују му преноћиште у ватрогасном дому.

НАЈБОЉИ ПРОМОТЕР СЛУЖБЕ

Торбица је на квалитетан начин спојио професионалан рад у јединици и хоби - као и ангажовање у планинарско-оријентиринг клубу "Јасеница". Тиме показује добру физичку спремност неопходну за место ватрогасца-спасиоца, а уједно на најбољи начин промовише службу - каже Ивица Рашић, командир Ватрогасно-спасилачког одељења у Смедеревској Паланци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

И СРПСКИ ДЕЧАК ПОГИНУО У ЗЕМЉОТРЕСУ: Мали Робин (8) страдао у мајчином загрљају