НА ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ: Албанци и Срби из бујановачких школа посадили брезе

Ј.С.

26. 04. 2021. у 10:21

ДАН планете Земље средњошколци у Бујановцу прославили су садњом дрвећа генерација у двориштима својих школа.

НА ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ: Албанци и Срби из бујановачких школа посадили брезе

Фото: Ј.С.

По четири брезе испред школа "Свети Сава" и "Сезаи Сурои" подсећаће будуће ученике на важност очувања планете.

- Овом акцијом ми промовишемо значај планете Земље, чистог ваздуха и здравља. Моје друштво и ја прилично смо свесни колико је битно да имамо чист ваздух, како бисмо могли да функционишемо. Ми се трудимо да током целе године водимо рачуна о животној средини, али нажалост, много је оних који то не желе да раде. Управо због њих су овакве акције јако битне, како бисмо им указали на то што греше - рекао је Богдан Митић, ученик трећег разреда школе “Свети Сава” у Бујановцу. 

И директорка Бисерка Јовић сматра да је обележавање Дана планете на овакав начин значајан за школу, нарочито због тога што су пре четири године били приморани да нека стабла из свог дворишта уклоне, због безбедности деце и пролазника. 

- Ученици су одушевљени што на овај начин остављају траг у школи, а што је још битније, много ће више ценити ово што смо урадили због тога што су и сами у томе учествовали. Ми се управо због тога и трудимо да у сваку школску акцију укључимо и ученике. Свакако је ово нешто што ће спомињати када се накада буду сећали школских дана - каже Јовић и додаје да у овој школи свака генерација у протеклих 60 година остави неки траг, па су тако прошле године имали прву ученицу која је добила стипендију Европске уније и уписала факултет у Паризу, а из школе су излазили режисери, хуманитарни радници, али пре свега добри људи. 

Снежана Милошевић из Еколошког друштва „Бујановац“ подсетила је да се Дан планете Земље прославља баш 22. априла због велике еколошке катастрофе пре која се 1970. године десила у Америци, када се 300.000 тона нафте у Санта Барбару у Калифорнији. 

У претходном периоду ученици школа „Свети Сава“ и „Сезаи Сурои“ имали су неколико акција уређења у којима су албански и српски ученици учествовали заједно. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)