ТЕГЉАЧ СПАСАО СКЕЛУ НА ТИСИ: Забрана Европе о коришћењу челичних сајли на рекама умало да прекине најкраћи пут између обала

Б. ГРУЈИЋ

26. 04. 2021. у 08:20

СКЕЛА на Тиси преживела је забране коришћења челичних сајли, које је увела Речна капетанија на препоруку Европске уније. Спас је дошао из града Зрењанина, где је покренута иницијатива да се као привремено решење ангажује брод тегљач, који ће вући скелу.

ТЕГЉАЧ СПАСАО СКЕЛУ НА ТИСИ: Забрана Европе о коришћењу челичних сајли на рекама умало да прекине најкраћи пут између обала

Фото: Град Зрењанин

Дуже од два века скела је спајала обале реке Тисе. Њен рад је био веома важан за живот пољопривредника који с друге стране обрађују више од два хектара.

- Скела овим чином, не иде у пензију. Изнајмили смо тегљач, док не нађемо неко друго, савременије решење - каже Саша Сантовац, заменик градоначелника Зрењанина. - Годишње из буџета издвајамо око 2,5 милиона динара за функционисање скеле. Постоје два решења, да се купи брод, или изнајми са комплетном посадом, који би преузео улогу скеле.

Директор бродоградилишта "Бегеј шипјард" Марко Гудовић, након поринућа 19 метара дугог тегљача "Штрбац" носивости хиљаду тона, рекао је да је урађен ремонт овог пловила који опслужују два члана посаде. како је рекао наредних пет година он ће моћи да обавља транспорт и вучу скеле.

- Заједно са оцем обрађујем стотинак хектара са друге стране Тисе, и када скела не ради, уместо уобичајених десетак минута, четири сата би, преко Елемира и Зрењанина трактором путовали до њиве - истиче млади пљопривредник из Тараша, Дејан Ружин.

Паори из Тараша кажу да у сезони летњих пољопривредних радова, скела и по 40 пута дневно шпарта са једне на другу обалу и у сваком тренутку врти се око педесет трактора.

- Сви они би морали да иду около, ако скела не ради, а сваки трактор по двадесет до тридесет литара нафте када потроши долазимо до чињенице да 1.500 литара нафте трошимо само у једном правцу да стигнемо до њива и толико до назад - додаје Божа Маринковић, земљорадник из села Тараш, уз напомену да као и сви остали који обрађују земљу са обе стране реке, не мари како ће се скела кретати и да ли је вуче тегљач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)