ОСЛИКАВАЛИ ЏИНОВСКА ЈАЈА: На Лазареву суботу у Новом Саду створена уметничка дела (ФОТО)

Љ.П.

24. 04. 2021. у 18:39

ДВОРИШТЕ Културне станице Свилара, у мирном Алмашком крају, најстаријем у Новом Саду, данас на Лазареву суботу, односно Врбицу, испунила је граја деце, младих и старијих, који су уочи најрадоснијег хришћанског празника Васкрса, осликавали џиновска јаја.

ОСЛИКАВАЛИ ЏИНОВСКА ЈАЈА: На Лазареву суботу у Новом Саду створена уметничка дела (ФОТО)

Фото: Љ.П.

На великим јајима од стиропора, дар једне фабрике из околине Новог Сада, настајали су најразличитији мотиви, од препознатљивих објеката у Алмашком крају,  геометријских облика, верских мотива, срца…


На платоу окупаном сунцем, „наоружани“ бојама и четкицама, тридесетак учесника разних узраста, од малишана из два вртића, ученика седам новосадских осносмолетки и из три средње школе, као и 14 уметника, својски су прионули на рад, и стварали права уметничка дела на четири велика јајета висока више од метар.

Фото: Љ.П.

 

Ту се биле роде, димњак некадашње фабрике свиле, претворена у Културну станицу, Алмашка црква и друге знаменитости ово краја одакле је пре три века кренуо да се развија Нови Сад.


  Најмлађи учесници ове радионице, машту и креативност су показивали осликавајући мања јаја.

Снежана Мандић, наставница ликовног у ОШ „Иван Гундулић“ каже да осликавањем гигантских јаја желе да лепоту јајета учине још узвешенијом, и да нема ништа лепше него када деца својом маштом украсе ускршња јаја.

Фото: Љ.П.

 

Председник Удружења „Алмашани“, Марјан Мајин, истиче да су ствараоцима инспирација околина у којој живе, и да ће када се заврши осликавање, бити представљена на изложби у КЦ Свилара.

                                         

                                                 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)