"МОСТ" ЗА ДВА БИСЕРА: Сарадња Националног парка "Тара" и Парка "Грабовача" у Лици, издвојено 10 милиона евра

Н. ЈАНКОВИЋ

23. 04. 2021. у 06:34

НАЦИОНАЛНИ парк "Тара" и пећински парк "Грабовача" из Лике су успоставили сарадњу зарад боље и успешније заштите два најзначајнија природна богатства у Србији и Хрватској.

МОСТ ЗА ДВА БИСЕРА: Сарадња Националног парка Тара и Парка Грабовача у Лици, издвојено 10 милиона евра

Фото НП "Тара"

Пројекат "Мост" је вредан око 10 милиона евра, а највећим делом финансира се новцем Европске уније и шведске агенције СИДА.

- Основни циљ пројекта је боље праћење и очување два заштићена подручја, а успоставиће се образац за обављање редовних послова локалних заједница, зарад искорењивања нелегалних и неодрживих појава - истичу у НП "Тара".

Истоимени Планинарски клуб из Бајине Баште обучиће активне чланове да препознају нелегалне активности и да реагују на одговарајући начин. Истовремено, радиће се и на повећању безбедности посетилаца заштићених подручја, на стварању одрживог система уређења, те одржавања и коришћења планинарских стаза. Популаризација и вредновање геонаслеђа су, такође, један од циљева пројекта.

Подсетимо, НП "Тара" захвата око 25.000 хектара, 80 одсто територије је под шумама које су станиште најбројније популације медведа на Балкану. Личка "Грабовача" је, с друге стране, једини спелеолошки парк у Европи. Има 24 пећине, шпиље и јаме, а пет пећина има статус геоморфолошких споменика природе, у којима се стручна истраживања обављају дуже од 180 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)