КАКО ЈЕ ИЗБРИСАН СИМБОЛ МОДЕРНОГ УЖИЦА? На данашњи дан НАТО гађао ужичку пошту

Н. Јанковић

22. 04. 2021. у 18:06

НА данашњи дан, у НАТО агресији „начета“ је чувена зграда ужичке поште, део законом заштићене архитектонске целине подигнуте у срцу града око Трга партизана.

КАКО ЈЕ ИЗБРИСАН СИМБОЛ МОДЕРНОГ УЖИЦА? На данашњи дан НАТО гађао ужичку пошту

Фото: Н. Јанковић

Зграда је потпуно нестала с лица земље 8. маја 1999. године, а дугме у летелици америчког авиона притиснула је жена пилот, два пута у размаку од 15 минута.

- Био сам у портирници. Прво се зачула сирена. После премишљања, одлучио сам да ипак изађем на улицу. Нас неколико, тренутак касније, посматрали смо како уз заглушујућу буку, пројектил разара део зграде - издвајамо запис, по сећању тадашњег портира Радојка Остојића.

Већ 8. маја пошта, два навођена пројектила, обрушила су се тик уз прозоре солитера у Југ Богдановој 1. У портирници је овај пут био Александар Лазаревић. Зграду је напустио неколико тренутака пре њеног потпуног уништења.

Фото: Историјски архив Ужица

Радници поште, питали су се, да ли ће бити убијени на радном месту, ову неизвесност не заборављају, као и деструкцију широм државе.

На месту срушене поште, уследиле су најаве великих грађевинских подухвата, у „рекордном року“. Међутим, овај простор до данас је остао неуређени паркинг под наплатом.

Током НАТО агресије, у Србији су срушене две поште, ужичка и приштинска.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)