НОВО УРЕЂЕЊЕ ИЗЛЕТИШТА СТАРО ЈЕЗЕРО: Прекогранични пројекат Кикинде са румунском општином Жомбољ

Р. Ш.

22. 04. 2021. у 17:47

ГРАД Кикинда ће са румунском општином Жомбољ, која јој је и најближа у тој суседној држави, реализовати заједнички пројекат “Еко - лејкс” вредан око 787.700 евра.

НОВО УРЕЂЕЊЕ ИЗЛЕТИШТА СТАРО ЈЕЗЕРО: Прекогранични пројекат Кикинде са румунском општином Жомбољ

Фото: Р. Ш.

 Од те суме ЕУ ће финансирати 85 одсто, односно око 351.000 евра, док ће Кикинда из градског буџета издвојити 413.000 евра. Пројекат у Кикинди предвиђа уређење дела локације излетишта Старо језеро,и то дела од канала и новог моста до паркинга испред Спортског центра “Језеро”.

- Пројекат ће трајати 18 месеци и за то време предвиђено је постављање урбаног мобилијара, јавне расвете и изградња нових пешачких стаза. Предвиђено је и постављање апарата аератора за побољшање квалитета воде у језеру, јер је она стајаћа. Апаратом се подиже проценат кисеоника, ап би рибљи и други живи свет требало би да буде богатији. Квалитет воде ободног канала сада је четврте и пете класе. Простор ће се додатно и озеленити. Пројекат подразумева и одржавање кампова за децу, у Кикинди и Жомбољу – објаснили су Саша Танацков, члан Градског већа Кикинде и Мирослава Крнић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

Танацков каже да ово неће бити коначни завршетак уређења Старог језера, јер се не одустаје од идеје да је то локација погодна за градњу аква парка или и спа центра, али су за такву намеру потребни озбиљни инвеститори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)