БЕБЕ СУ ЧЛАНОВИ БИБЛИОТЕКЕ: Генерације Јагодинаца одрастају у градској читаоници

З.Г.

21. 04. 2021. у 17:53

ИАКО има само годину и по дана, Милена Станковић је већ члан Народне библиотеке „Радислав Никчевић“ у Јагодини. Уписала ју је мајка Нађа, јер је желела да је од најранијег узраста уведе у магични свет књига. Нађа, која је четврта генерација у породици Станковић, која ће одрастати уз књиге ове установе, није једине дете које су родитељи тако рано учланили, јер све више Јагодинаца у Библиотеку уписује децу која су тек рођена.

БЕБЕ СУ ЧЛАНОВИ БИБЛИОТЕКЕ: Генерације Јагодинаца одрастају у градској читаоници

З.Г.

- Наш најмлађи чланови су бебе од по неколико месеци, које родитељи доводе још док су у колицима. Родитељи се радо враћају овде где су и они радо проводили своје време. Веома нам је драго што се те читалачке навике формирају тако рано – каже библиотекарка у Дечијем одељењу Јасмина Живановић, на коме је клинцима и клинцезама на располагању преко 22.000 књига.

Прошле године је уписано 1.142 детета, од којих је 83 предшколског узраста, док су остали ђаци од првог до осмог разреда основне школе. Од око 4.000 активних чланова, 2.130 је у Дечијем одељењу. Од домаћих писаца натраженија су дела Дејане и Весне Алексић, Јасминке и Уроша Петровића, а најчитанији писац је Бранко Ћопић.

- Нажалост, сви параметри библиотечког пословања смањени су због епидемиолошке ситуације, али је број уписаних корисника приближно исти оном пре епидемије . Деца су много волела да бораве у Библиотеци, да сама истражију, али због епидемије немају слободан приступ фонду – наводи библиотекарка Живановић и додаје да приликом набавке нових наслова бирају књиге које шаљу психолошке, моралне, едукативне и васпитне поруке.

 

З.Г.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)