ДА КУЛТУРА БУДЕ БЛИЖА: Сомбор први у Србији усвојио Стратегију развоја

Ј. ЛЕМАЈИЋ

21. 04. 2021. у 07:13

СОМБОР одувек слови за град богате културе, родно место Милана Коњовића и вечита инспирација Лазе Костића, Саве и Драгана Стојкова, Павла Блесића и других познатих уметника.

ДА КУЛТУРА БУДЕ БЛИЖА: Сомбор први у Србији усвојио Стратегију развоја

Фото: Ј. Лемајић

Како би се културни живот и даље унапређивао, на минулој седници Скупштине града усвојена је Стратегије развоја културе за период 2021-2025. године.

Реч је о документу којим се издвајају приоритети и циљеви ка којима би требало да стреми култура и који би допринели њеном развоју.

- Ово је прва стратегија развоја културе неког града у нашој земљи која је рађена у складу са Законом о планском систему, усвојеном 2018. - нагласила је приликом јавне расправе Богдана Опачић, из Завода за проучавање културног развитка, коме је поверена израда овог акта.

Изради стратегије претходила је анкета са грађанима, запосленима у установама културе и цивилним организацијама, радницима у туризму, медијима, образовању...

НЕДОСТАТАК КАДРА

У ГОТОВО свим установама културе проблем је недостатак стручних кадрова. Како је објашњено, урадиће се детаљна анализа који кадрови где недостају, а Стратегија омогућава да сви незапослени који добију одобрење од репрезентативних удружења у култури могу да добију статус самосталних уметника, али и стручњака. Тиме ће Сомбор бити први град у Србији који ће подржати статус самосталних стручњака.

- Стратегија доноси промене које се тичу инфракструктура установа културе, првенствено завршетак реновирања Грашалковић палате, решење проблема Историјског архива, приступачност културних догађаја свим особама које живе на територији града - додаје Опачић. - Оформиће се Савет за културу и Савет аматера у култури, а веома важан циљ је култура за младе.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)