ОД ДАНАС КАО СКЕЛА НА ТИСИ: Поринут моторни тегљач "Штрбац"

Б. Грујић

20. 04. 2021. у 15:43

НА Бегеју, код бродоградилишта Бегеј Шипјард 2", поринут је моторни тегљач "Штрбац" који је запловио пут Тараша, где ће се користити за покретање скеле на реци Тиси, чиме ће бити решен проблем тамошњих пољопривредника, настао услед почетка примене законске уредбе којом се на међудржавним речним токовима забрањује употреба скела вучених сајлом.

ОД ДАНАС КАО СКЕЛА НА ТИСИ: Поринут моторни тегљач Штрбац

Фото: Град Зрењанин

Истом уредбом налаже се да скелу покреће пловило са чврстом везом и стручном посадом, а река Тиса, уз Дунав и Саву, спада међу три реке у Србији са успостављеном међународном пловидбом.  


-  Скела на Тиси не иде у пензију, привремено ће њен посао обављати овај тегљач - каже Саша Сантовац заменик градоначелника Зрењанина, уз напомену да град Зрењанин годишње из буџета издваја око 2,5 милиона динара за функционисање скеле и да постоје два решења, да се купи брод, или изнајми са комплетном посадом, који би преузео улогу скеле.

Директор бродоградилишта "Бегеј Шипјард" Марко Гудовић, напомиње да је снага тегљача хиљаду тона носивости, да је дугачак 19 метара и да ће моћи да опслужује скелу на Тиси без икаквих проблема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)