ЕКСПОНАТИ И НА МУЗЕЈСКОМ ТРГУ: У Лесковцу и дигитализација део поставке на отвореном (ФОТО)

И. МИТИЋ

20. 04. 2021. у 08:35

НАРОДНИ музеј у Лесковцу наставља да се прилагођава модерним стандардима и, после обимних двогодишњих активности, посетиоцима ће понудити мноштво нових садржаја, посебно у области дигиталних технологија.

ЕКСПОНАТИ И НА МУЗЕЈСКОМ ТРГУ: У Лесковцу и дигитализација део поставке на отвореном (ФОТО)

Фото: И. Митић

Половином месеца, на Међународни дан културе, представљени су досадашњи резулати пројекта "Хетеротопија" који финансира ЕУ, у оквиру програма прекограничне сарадње са бугарским Ботевградом. Лесковац је за своје активности добио донацију од око 207.000, а додатних 30.000 евра је учешће локалне самоуправе.

- Наша намера је да низом програма намењених свим групама становништва оживимо прошлост на музејском тргу. Први пут излазимо из зграде и експонате излажемо на отвореном. Набављене су нове полице, витрине, панои... а простор испред музеја се уређује тако да омогућава организацију промоција, предавања, концерата и радионица за децу. На посебним постаментима, трг ће оплеменити 12 древних камених екпоната, из другог, трећег и шестог века - истиче Мира Ниношевић, директорка Народног музеја у Лесковцу, уз напомену да се опремају још нова сувенирница и Информативни центар, а замењене су и све инсталације.

Обезбеђени су и приступна рампа, те тоалет за особе са инвалидитетом, завршене су књига и мапа о туристичким потенцијалима, а кустос и један од аутора пројекта Сузана Ранђеловић каже да се снима и филм о баштини Лесковца и Ботевграда.

АТРАКЦИЈЕ

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА поставке уз помоћ модерних технологија и разних апликација ће омогућити едукацију најмлађих кроз забаву, а сви ће моћи виртуелно да "обуку" изложену одећу с краја 19. и почетка 20. века. Када се заврши 3Д пројекција зграде Народног музеја, посетици ће - кроз виртуелне наочаре - "додиривати" експонате, уз пратећи аудио-опис...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)