ПРОТА РАДИ И ГРАДИ: Црква у Јадранској Лешници, коју је тукао гром, добија стари сјај

В. Митрић

19. 04. 2021. у 16:04

БОГОМОЉА у Јадранској Лешници, подно Иверка, недалеко од Цера, у Јадру, која је, у зиму пре седам година, када ју је ударио гром, још је у фази обнављања, а вредни и агилни прота Милован Којић, са верницима, уз благослов епископа шабачког Лаврентије, подигао је и пратећа здања за духовне и културне садржаје.

ПРОТА РАДИ И ГРАДИ: Црква у Јадранској Лешници, коју је тукао гром, добија стари сјај

ФОТО: В. Митрић

Ова црква, подигнута давне 1873. године, у сеоском забрану, вољом тадашњег председника општине Вићентија Старчевића, била је и остала средиште и духовног и кутурног живота људи овог дела Јадра, најомиљеније место за разне врсте саборовања, како рече верник Вуле Стефановић из околног Горњег Добрића, „најлепше парче неба на земљи“, како је за светиње говорио и писао сви Јустин(Поповић), познатији као Ава Ћелијски.

ФОТО: В. Митрић

И у цркви и у њеној пространој и порти непрестано се ради. На Парохијском дому, завршени су такозвани груби и у току су завршни радови. Уређује се и порта, која ће, сада бити још лепша, како каже епископ Лаврентије. Мада су добили друга богослужбена места, многи људи и из других околних села, попут Брњца, Брадића и Горњег Добрића ову богомољу сматрају својом. У послу, са мајсторима, учествује и прота Милован, „који је неуморан у божјој служби и оној за потребе овдашњих људи, уз подршку своје попадије и целе породице“.

- Како је не бих волела, када сам у њој крштена као и сви моји преци и стално ишла у њој као девојчица и девојка, док сам живела у Горњем Добрићу - каже Марица Митић (85) из Руњана, која потиче из познате горнодобрићке породице Радојевић.

ФОТО: В. Митрић

- У њој је кршено свих нас пет сестара, колико су изродили наши родитељи Босиљка и Милован. И наша деца воле ову богомољу и сви се радујемо што ће и она и порта и садржаји да заблистају још већим сјајем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)