ВУЧИЋ И ВЛАДА У КРУШЕВЦУ НА ВИДОВДАН! Прослава 650 година града

С. Бабовић

18. 04. 2021. у 14:36

КОМПЛЕТНА Влада Републике Србије биће на Видовдан у Крушевцу,на Дан када град обележава 650 година од оснивања, потврђено је у недељу на састанку чланова Одбора за организацију предстојећег јубилеја, где је предочено и да ће председник Александар Вучић према протоколу положити венац на Споменик косовским јунацима.

ВУЧИЋ И ВЛАДА У КРУШЕВЦУ НА ВИДОВДАН! Прослава 650 година града

Фото: С. Бабовић

Обележавање великог празника почиње у првим данима јуна, док је 28.јуна низ централних догађаја.

- Предложен програм за обележавање великог јубилеја је спој историјских,културних,спортских манифестација,од подсећања шта је Крушевац некада био, до данашњих дана,када је постао модеран град-напомиње Маја Гојковић,министарка информисања и чланица Одбора за обележавање 650 година од оснивања Крушевца.-У програму учествују све установе културе у граду, музеј, архив, библиотека, позориште, а посебно сам задовољна што ће 28.јуна бити изведена и најстарија српска опера “На уранку”.

Министарка рада за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић-Тепавчевић, такође чланица Одбора, подвлачи да као ретко који град као Крушевац може да се похвали са традицијом која се протеже кроз седам векова.

Фото: С. Бабовић

-Велики разлог имају Крушевљани да се осећају поносним и управо организација овог јубилеја, са импознатним програмом је нешто што овај град заслужује како би се приказао у најбољем светлу-каже министарка Дарија Кисић-Тепавечвић, додајући да се Министарство на чијем је челу прикључује организацији јубилеја подржавајући више установа и удружења. -Надамо се да ће нам пандемија КОВИД-19 омогућити и нешто масовније окупљање, како би се јубилеј достојно обележимо,наравно,уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Међу члановима Одбора је и Марија Обрадовић,министарка државне управе и локалне самоуправе, која назначава да је Крушевац подигао лествицу у вези са тим како се обележавају значајни датуми тиме,како се нада, покренуо једно здраво такмичење у Србији ко више може да допринесе свом граду.

-Кроз недавни конкурс смо одобрили Крушевцу око четири милиона динра која се односе на спровођење принципа добре управе у локалној самоуправи, у вези са поштовањем принципа родне равноправности и спречавања дискриминације и надам се да ће део тих средстава и овом приликом бити искоришћено-наводи министарка Марија Обрадовић, додајући да ће се у наредних 60 дана и у Влади интезивирати организација предстојећих догађаја током јуна.

Фото: С. Бабовић

Градоначелница Јасмина Палуровић подвукла је да ће се као организатори потрудити да свако од министарстава представи свој допринос развоју града, а да ће и Крушевац представити на који начин је,уз помоћ државе, и реализовао тај развој. Предложени програм обележавања Видовдана у који су “Новости” имале увид, подразумева бројне изложбе слика, фотографија,конкурсних радова за све узрасте,као и већ афирмисаних аутора у музејима,културним центрима и на отвореном, промоције књига,радионице уметности, екологије, научне скупове, укључујући и 31.Крушевачку филозофско-књижевну школу 18. и 19.јуна, концерте(Ансамбл “Коло”), Средњевековни базар у Археолошком парку Лазарев град 25.и 26.јуна са бројним садржајима посвећеним витешкој традицији.

Централни дан прославе, 28. јуна након литургије у цркви Лазарици, литије и помена код Споменика косовским јунацима, као и полагања венаца, обележиће и откривање Споменика Кнезу Лазару(1329-1389) оснивачу Крушевца, свечани чин освећења Цркве Светог кнеза Лазара у касарни, као и отварање Трга косовских јунака који се реконструише од прошлог јуна. Опера Станислава Биничког, великог српског композитора рођеног у Јасици код Крушевца, извешће солисти београдске опере управо на новом Тргу.

ПАТРИЈАРХ

ОСИМ државног врха, обележавању Видовдана у Крушевцу присуствоваће и патријарх српски Порфирије, речено је на претходном састанку Одбора којим председава бивши градоначелник Крушевца, актуелни директор БИА Братислав Гашић.

ПОДИЗАЊЕ

ГРАД Крушевац подгиао је кнез Лазар Хребељановић 1371.године, док се град први пут спомиње у Дубровачкој повељи. Седиште средњевековне престонице била је на на месту данашњег археолошког парка, поред Цркве Лазарице, која је била и дворска црква грађена од 1371. до 1378. године у славу рођења Лазаревог сина, деспота Стефана Лазаревића. Након страдања у Кoсовском боју 1389.године, кнегиња Милица влада земљом заједно са сином, који престоницу селу у Београд, док она у пратњи монахиње Јефимије прелази у манастир Љубостиња код Трстеника и наставља да живи као монахиња.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (40)

Ivana

18.04.2021. 17:05

Hvala našem predsedniku Vučiću na svemu što čini za ekonomski oporavak i razvoj. Srbija je na pravom putu razvoja.Aleksandar Vučić treba da obiđe sveki grad, i uvek je Kruševac najlepši i najbolji, i uvek nnam priprema toplu dobrodošlicu, i najboljih ljudi su u Krušvcu.

Danica

18.04.2021. 17:41

Grad bogate istoriske i kulturne baštine, povodom jubileja, na ovaj način i to na Vidovdan obeležiće 650 godina svooje postojbine. Zaista lep povod i nadam se da će korona utihnuti kako bi svi koji žele prisustvovali.