ОД ФРАНЦУСКЕ, ДО ТУРСКЕ И ИРАНА: Са којим се све градовима братими(о) Нови Сад

З. ГРУМИЋ

17. 04. 2021. у 14:37

СВОЈЕ "побратимство" са градовима Европе и света, Нови Сад ће у току ове године обогатити потписивањем још неколико споразума о сарадњи или других докумената који претходе успостављању највиших односа на локалном нивоу, у многим областима друштвеног живота.

ОД ФРАНЦУСКЕ, ДО ТУРСКЕ И ИРАНА: Са којим се све градовима братими(о) Нови Сад

Фото: З. Грумић

Влада Србије недавно је одобрила Новом Саду да приведе крају пре две године покренуту процедуру са Петроградским рејоном Санкт Петербурга, створени су услови за потписивање споразума о сарадњи с једним од укупно 16 административних делова тог петомилионског и другог по величини руског града.

- Са представницима Петроградског рејона усаглашен је текст споразума и чим се створе повољни епидемиолошки услови та сарадња биће озваничена, највероватније у Новом Саду - каже за "Новости" Александар Петровић, помоћник градоначелника задужен за међународну сарадњу.

Он подсећа да је иницијатива за то кренула у мају 2019. приликом посете градоначелника Милоша Вучевића Санкт Петербургу. У међувремену су и у Петроградском рејону покренули неопходне кораке, па је тако у Нови Сад недавно стигла порука у којој Руси наводе да су за узвратни сусрет у нашем граду припремили седам тема из културе, образовања и других области, које би "пропратиле" тај будући споразум.

- Они као веома важно истичу и чињеницу да је Нови Сад Европске престонице културе 2022. године.

Раније су завршене све неопходне процедуралне радње за потписивање споразума о сарадњи и са два француска градића, Сен Ле ла Фореом и Ангјен ле Беном, који се налазе у Париском региону, али и то "финиширање" је одгођено због пандемије ковида 19. Ускоро у процедуру улази успостављање сарадње и са египатском Александријом и са Источним Сарајевом, а у плану је такође да писма о намерама, која могу да претходе споразумима о сарадњи, буду потписана са иранским градом Ширазом и са турским Газијантепом.

Фото З. Грумић

НА ТАБЛИ 11 ИМЕНА

ВЕЋ током ове године табла на новосадској Градској кући, са називима 11 градова побратима, биће "продужена" потписницима споразума о сарадњи. Тај документ је према одговарајућем закону правни еквивалент некадашњем братимљењу градова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)