МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ У ПОСЕТИ ИВАЊИЧКИМ СЕЛИМА: Откуп још 800 тона домаћег кромпира

В. И.

16. 04. 2021. у 22:09

СИТУАЦИЈА у малинарству била је тешка, али смо онда стратешки приступили решавању проблема и кренули са субвенцијама за нове сертификоване саднице, набавку нове опреме и то већ сада даје резултате.

МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ У ПОСЕТИ ИВАЊИЧКИМ СЕЛИМА: Откуп још 800 тона домаћег кромпира

Фото: В. И.

Најзадовољнији сам кад ми малинари кажу да на истој површини имају нове и старе засаде, а да су на овим првим приноси три пута већи. То је наша победа.

Ово је у петак, приликом посете пољопривредним произвођачима ивањичким селима рекао министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић. О је истакао да се ове године очекује добра откупна цена малине, али и омогућен је пласман на ново тржиште.

- О цифрама нећу да причам, јер то нисам радио ни кад је цена била око 100 динара по килограму, па нећу ни сада ни када је два пута већа. Огромна је потражња за српском малином, не можемо да гарантујемо да ће бити тако сваке године, али битно је да се одржи континуитет. То је свакако боље него нагли скок и нагли пад цене и потражње – казао је министар Недимовић.

За разлику од малинара, међутим, произвођачи кромпира ове године имали су велики проблем са пласманом вишкова робе. Ресорно министарство уз помоћ великих маркета организовало је откуп широм Србије, а у плану је да буде откупљено још око 800 тона кромпира из Горњег Милановца, Ивањице и Нове Вароши, где је највише робе на лагеру.

- Ове године произвођачи су имали два пута веће приносе, а услед епидемије потражња је пала и аутоматски је дошло до проблема. Притом, због бесцаринског режима био је евидентан притисак кромпира из иностранства. То ћемо покушати да избегнемо у наредном периоду и држава уводи нову меру, посебну сезонску царину у периоду од новембра до фебруара кад је кромпир и најтраженији, како би заштитили наш домаћи производ - истакао је Недимовић.

Као кључан фактор успешног пласмана кромпира на домаћем и иностраном тржишту министар пољопривреде истиче поштовање стандарда и прилагођавање купцима.

- Став купаца се променио и они сада имају посебне захтеве кад је у питању пре свега паковање. Зато сам са локалном самоуправом у општини Ивањица разговарао да се направи заједнички пројекат за који ће министартсво дати новац и да се обезбеди посредник, јер не може човек који производи кромпир да се бави и паковањем и пребирањем. На тај начин ће се лакше испунити очекивани стандарди и нећемо доћи у ситуацију да нам се од 10 килограма одбаци скоро половина – закључио је Недимовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)