СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У СРЦУ ШУМАДИЈЕ: Јелена Благојевић посетила Општину Рековац

З. Глигоријевић

16. 04. 2021. у 19:54

КАКО је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Општину Рековац, која је срце Шумадије, препознало као партнера за сарадњу у оквиру мера унапређења руралне инфраструктуре, државни секретар у овом министарству Јелена Благојевић данас је посетила ову општину.

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У СРЦУ ШУМАДИЈЕ: Јелена Благојевић посетила Општину Рековац

Фото: З. Глигоријевић

Она је рекла да ће мере бити спроведене у оквиру програма ИПА 3, који би Европска комисија требало да усвоји до краја године. због тога је веома значајно да се општине, попут рековачке, припреме и аплицирају за пројекте, јер ће локалне самоуправе имати повраћај од 100 одсто прихватљивих средстава.

- Реч је о пројекту популарно названом 50-40-10, у оквиру кога 50 одсто чине бесповратна средства, 40 одсто кредит који ће пољопривредници моћи да узму од комерцијалних банака, уз учешће од само 10 одсто. Кредитна подршка намењена је малим и средњим пољопривредницима. Очекујемо да ће први позив, који се односи на примарну пољопривредну производњу, бити објављен 22. априла. Реч је о пројектима од 20 до 50 хиљада евра. У септембру очекујемо да буде објављен позив и за прераду и откуп, а вредност инвестиција биће од 25 до 400 хиљада евра. Одлично је и што ће пдв бити прихватљив трошак, јер он обично није урачунат у износ – оценила је Благојевићка и позвала удружења да се јаве на конкурс за суфинансирање и финасирање у области пољопривреде и руралног развоја, који траје до 20. априла.

Председник општине Рековац Александар Ђорђевић захвалио се што је неко из Министарства пољопривреде први пут дошао на сопствену иницијативу, поготову што је Левач пољопривредни крај, па је сарадња са овим министарством од пресудног значаја.

- Када наши пољопривредници производњу буду развијали на прави начин, онда ће и општина да се развија како би требало. Субвенције за које смо данас сазнали биће од велике помоћи за куповину биле које пољопривредне машине, који ће тако схватити да имају велику подршку државе – сматра Ђорђевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)