ФАКУЛТЕТИ СВЕДОЦИ РАЗВОЈА И ЖИВОТА У РАЗЛИЧИТОСТИ: Високообразовне установе у Суботици носиоци развоја војвођанског друштва

Ј.Л.

15. 04. 2021. у 16:53

ВИСОКООБРАЗОВНЕ установе у Суботици – Економски и Грађевински факултет и Учитељски факултет на мађарском језику носиоци су економском и инфраструктурног развоја Војводине, али имају и велики значај у унапређењу положаја мањина – закључак је данашње посете Зорана Милошевића, покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност овим установама.

ФАКУЛТЕТИ СВЕДОЦИ РАЗВОЈА И ЖИВОТА У РАЗЛИЧИТОСТИ: Високообразовне установе у Суботици носиоци развоја војвођанског друштва

Фото: Зоран Милошевић

- Реч је о врло важним ресурсима нашег развоја у сфери економије и грађевинарства, а посебно важну мисију у Војводини има Учитељски факултет на мађарском наставном језику. Овај факултет сведочи пре свега о томе како ми видимо живот у различитости, јер су важне перспективе националних мањина – националних заједница везане за њихову културну, образовну, политичку и сваку другу интегрисаност у српско друштво – нагласио је секретар Милошевић.

Током радне посете било је речи и о унапређењу инфраструктуре факултета, побољшању студијских програма, као и о питањима у вези са применом Закона о високом образовању, пре свега о дуалном образовању.

- Ми имамо два пута – један представљају акредитовани студијски програми дуалног образовања, дакле посебни програми који у односу теорије и праксе показују бољу усклађеност практичне наставе, где се кроз ангажман послодаваца и факултета интензивира та практична делатност. Други пут је да већ постојећи студијски програми имају један модул који обезбеђује већи удео практичног рада. Значи, говоримо о спремности студената да по завршетку студија потпуно буду интегрисани у радне процесе – појаснио је Милошевић додајући да је у наредном периоду потребно модернизовати студијске програме на Учитељском факултету на мађарском наставном језику, посебно за докторске студије, чиме би поступак добијања статуса правног лица био заокружен. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)