ХЕРОЈ КОГА НЕМА У УЏБЕНИЦИМА: У Гложану живи сећање на поручника Жугића - да би спречио предају убио је и свог и хортијевског команданта!

Ј. СИМИЋ

15. 04. 2021. у 08:15

НА месном гробљу у Гложану, надомак Новог Сада, обележено је осам деценија од херојске смрти Божидара Жугића, поручника Краљевине Југославије.

ХЕРОЈ КОГА НЕМА У УЏБЕНИЦИМА: У Гложану живи сећање на поручника Жугића - да би спречио предају убио је и свог и хортијевског команданта!

Фото: Приватна архива

Он је 13. априла 1941, да би спречио предају опкољеног српског 10. пука, убио свог и мађарског окупаторског команданта. Хортијевци су узвратили паљбом и убили поручника и његових 16 сабораца. Жугићево тело, прегажено тенком, бачено је поред пута.

У знак захвалности јер им је спасао животе, мештани Гложана су 1964. Жугићу подигли споменик са петокраком. Тик уз тај споменик, на иницијативу професора из Бачке Паланке Борислава Милошевића, деведесетих је подигнуто још једно обележје, али са ћириличним натписом. Жугић је вероватно једини ратник који на једном те истом гробљу има два споменика, један до другог.

На оба су цвеће положили мештани, али и високи гости, међу којима су били Душко Шљиванчанин, легендарни српски командант са Кошара, затим представници Хајдучко-козачког братства из Београда, те чланови братства Жугића који као и храбри поручник воде порекло са Дурмитора. Председница Општине Бачки Петровац Јасна Шпрох најавила је да ће се за идућу годину у буџету определити средства за подизање спомен-парка у славу поручника Жугића.

Овдашњи учитељи већ деценијама барем један школски час историје посвете Божидару Жугићу, мада овог храброг официра нема у наставним програмима.

Фото: Приватна архива

 

МЕДАЉА ЗА ВИТЕШТВО

ЗА наредну годишњицу планирамо да успоставимо медаљу за витештво "Божидар Жугић" која ће бити додељивана најзаслужнијим појединцима - открива за "Новости" Крсто Жугић, један од организатора манифестације у Гложану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)