ИЗВЛАЧЕЊЕ ГАСА ИЗ ДЕПОНИЈЕ: Завршени радови на рекултивацији депоније “Прелићи” У Чачку

В.Илић

14. 04. 2021. у 13:09

У ТОКУ су завршни радови друге фазе на рекултивацији несанитарне чачанске депоније “Прелићи“. Према речима Гордане Перовић, инжењера технологије и саветника на овом пројекту, радови подразумевају извлачење гаса из депоније.

ИЗВЛАЧЕЊЕ ГАСА ИЗ ДЕПОНИЈЕ: Завршени радови на рекултивацији депоније “Прелићи” У Чачку

фото: ГУ Чачак

– Најбитније је извући сав гас из депоније, да не би дошло до пожара, а затим га спалити на бакљи. Спаљивањем метана и угљен диоксида елиминишемо могућност експлозије депоније, али и решавамо проблем да штетни гасови не одлазе у атмосферу – објаснила је Перовић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић казао је да ће се рад који је уложен током протекле две и по године исплатити, пошто ће на месту депоније ускоро бити парковски простор површине 12 хектара, са свим пратећим садржајима.

– Оно што смо данас видели за мене је фацинантно. Ту је 20 биотрнова који сакупљају и метан и угљендиоксид у постројење, где се мери доток и проток и метана и угљендиоксида, а онда долази до бакље, где сагорава опасан гас. Ово је прва бакља у Србији, а можда и у региону, и то баш на несанитарној депонији у Чачку – рекао је Тодоровић.

Бакља ће бити у функцији све док буде показивала да опасних материја има у телу депоније, у просеку на око осам метар дубине.

Трећа фаза, која следи након извлачења гаса, је затварање депоније. То подразумева постављање фолије која не пропушта атмосферске воде и не дозвољава да нова количина улази у тело депоније и ствара процедну воду и гас. Након тога се ставља пола метра земље да би се фолија заштитила, а на то 20 сантиметара хумуса и травна смеша, чиме се завршава комплетна рекултивација – рекла је Гордана Перовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)