БРИГА БЕЗ ПРЕСТАНКА И ЗАСТОЈА: И у време пандемије добри резултати ОБ "Студеница" у Краљеву

Г.Ћировић

13. 04. 2021. у 13:21

ДУЖЕ од годину дана траје беспоштедна, свакодневна борба лекара са короном, а за то време, осим ковид пацијената у Општој болници „Студеница“ у Краљеву збрињавају се и сви други којима је потребна здравствена заштита.

БРИГА БЕЗ ПРЕСТАНКА И ЗАСТОЈА: И у време пандемије добри резултати ОБ Студеница у Краљеву

Фото: Г. Шљивић

По речима др Зорана Мрвића, в.д. директора ове угледне здравствене установе, од избијања епидемије опредељен је најпре део, а потом и читава Интернистичка болница са 120 постеља за ковид пацијенте.

- Када је у питању пружање кисеоничке потпоре, можемо да збринемо стотину пацијената. Зато и настојимо да број пацијената држимо испод те цифре. Када су у питању наше Службе ван Ковид болнице, покушали смо да целе године радимо у складу са планом, а једина пауза била је у време полицијског часа, све остало је рађено пуним капацитетом – каже др Мрвић.

Фото Г. Шљивић

 

Према његовим речима, током 2020. године урађено је 210.000 амбулантних прегледа, 676 операција малигних обољења и 4.557 операција у општој анестезији. Због максималног ангажовања анестезиолога у Ковид болници, план није испуњен у хладним или елективним операцијама у Служби опште хирургије, ортопедије и дечје хирургије, а нису рађене ни операције катаракте и уградње сочива у Служби за офталмологију.

Од укупно 216 лекара, чак 140 је до сада учествовало у раду Ковид болнице, као и 500 медицинских сестара и 70 немедицинских радника. Тренутно је у ковид режиму 170 запослених, што отежава уобичајен рад, али уз добру организацију нема застоја.

- И у таквим условима, у сарадњи са „Батутом“, спровели смо скрининг прегледе на мамографу. Од 1.994 прегледа, 169 налаза је имало ознаку БИ РАДС 4, што је захтевало даљу дијагностику. Код пет пацијенткиња је откривена промена, а биопсијом је утврђено да су две биле малигне – додао је др Мрвић.

- Током прошле године урађено је 11.500 дијализа, а обављено је и 1.278 порођаја. Једноставно, морамо да научимо да живимо са короном.

У ОБ „Студеница“ запослени улажу велики труд да се збрину сви којима је помоћ потребна, и у Ковид болници и ван ње. А, једина молба коју имају за Краљевчане иста је као и пре годину дана: „Чувајте себе и своје ближње, јер тако помажете и нама!“.

ОНКОЛОГИЈА

СЛУЖБА за онкологију и хемио терапију није престајала са радом. По речима начелнице, др Душице Александровић, током 2020. подељено је 4.356 хемиотерапија.

- Смањили смо број долазака пацијената и могућност њиховог заражавања тако што смо, тамо где су могућности то дозвољавале, прелазили са месечне, такозване хормонске терапије, на двомесечну и шестомесечну – каже др Александровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)