СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ МУЧЕНИЦИМА ИЗ ЦИКОТА: У знак сећања мештанима који су убијени од стране фашистичког окупатора

В. Митрић

13. 04. 2021. у 09:38

Држава и град помажу ову иницијативу.

СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ МУЧЕНИЦИМА ИЗ ЦИКОТА: У знак сећања мештанима који су убијени од стране фашистичког окупатора

Фото: В. Митрић

Државни секретар у Министарству рада, запошљавања и борачких питања посетио је село Цикоте, код Лознице, где је, у разговору са председником ГО СУБНОР у Лозници, Животом Исаковићем и мештанима, најавио подршку за иградњу спомен обележја, код овдашњег Дома културе, у знак сећање на страдње 396 мештана, од чега је 157 било деце до 15 година, 19. октобра 1941. године, и то само за шест сати!

Ово је злодело 432 злогласне немачке, фашистичке дивизије, којом је командовао генерал Франц Беме.

Антићева посета је уследила, након иницијативе мештана Цикота, страдалничког села у свим отаџбинским ратовима, и ГО СУБНОР да се уради споменик који ће да подсећа на те жртве у Јадру, у октобру 1941. године. Антић је рекао да ће ресорно министарство помоћи и новчано изгардњу белега за недужне страдлнике. СУБНОР је већ припремио потребну документацију и сагласност за локацију. Здушну подршку најавила је и Градска власт у Лозници, која је заслужна што је у Драгинцу урађен савремен меморијални комплекс, како доликује жртвама, што, нажалост, није учињено ваљано, пре тога, деценијама.ж

Постоји и иницијатива да стара драгиначка школа буде место где ће бити музеј цивилних жртава из оба светска рата, који би био јединствен по томе, не само у нашој земљи и региону. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)