ДИШУ СУМПОР - ПИЈУ АРСЕН: Грађани Врбаса на протесту позвали на еколошко буђење и потписивање петиција

З. Рајић

12. 04. 2021. у 08:25

ГРАЂАНИМА Врбаса протеклог викенда са протеста је упућен позив на еколошко буђење и потписивање петиција за чист ваздух и здраву пијаћу воду. Више од 70 грађана је подржало захтеве уобличене петицијама, као и "Еколошки устанак", који је проглашен и у Београду.

ДИШУ СУМПОР - ПИЈУ АРСЕН: Грађани Врбаса на протесту позвали на еколошко буђење и потписивање петиција

Врбашани траже одговоре / Фото Локална алтернатива

- Тражимо да се успостави локална мрежа мерних станица за мониторинг загађења ваздуха, као и редовна контрола нивоа штетних материја у води из сеоских водовода. У Равном Селу, Змајеву, Бачком Добром Пољу, Куцури и Савином Селу је неопходно да се формира посебна, нижа цена за неисправну воду из кућних славина. Потребно је да се грађани редовно обавештавају о квалитету воде и ваздуха - рекао је Јован Радовић из удружења "Локална алтернатива" у Врбасу, које је заједно са ГГ "Иницијатива за воду" из Равног Села организовало еко-протест.

Радовић је предочио да је последње мерење аерозагађења у врбаској општини спроведено 1989. године, а да је, према покрајинској студији из 2012, Врбас по емисији сумпорних гасова, која је износила 297 тона, био одмах иза Панчева и Ковачице.

- Индустријска постројења су лоцирана у северној зони града, одакле ветрови носе загађујуће материје ка урбаној централној и јужној зони града. Остали негативни утицаји на квалитет ваздуха потичу од котларница, индивидуалних ложишта, саобраћаја, загађеног ВБК и неусловне јавне депоније - навео је Радовић.

У свих пет села у општини Врбас вода из водовода је забрањена за пиће још 2006. године, због прекомерног садржаја арсена.

- Комунално предузеће, које испоручује воду, ниједном досад није обавестило кориснике да је она забрањена за употребу, нити објављује резултате њене анализе, коју потрошачи плаћају кроз цену воде. Не може ЈКП да наплаћује воду онако како одговара менаџменту, већ мора да формира цену тако да она покрива само трошкове дистрибуције такве, неисправне воде - рекао је Радовић.

ЗВОНА УПОЗОРАВАЈУ НА ЗАГАЂЕЊЕ КАНАЛА БОГАЗ

На иницијативу Савета месне заједнице Мачванска Митровица, протеклог викенда одржана је акција уклањања смећа у приобаљу реке Саве, у којој је прикупљено 58 џакова смећа. Ово је друга акција чишћења, после јесење, која је спроведена на исти начин.

- Очистили смо целу бетонску косину насипа, покупили све смеће и у ширини од још два метра, јер очекујемо да ће у наредном периоду Водопривредно предузеће урадити кошење у небрањеном делу корита реке Саве - каже председник Савета МЗ Мачванска Митровица Милош Ковач. Једним делом је смеће нанела река, а другим неодговорни грађани. - Успели смо да лоцирамо три мини-депоније и тренутно имамо једну, да је назовем тако, еколошку катастрофу и то на каналу Богаз, где очекујемо помоћ свих надлежних служби. Водопривредно предузеће које одржава тај канал мораће у сарадњи са "Водама Војводине" да организује машинско чишћење канала јер је много запрљан.

Када у Скупштини нема заседања, народни посланик и члан Одбора за заштиту животне средине Скупштине Републике Србије Томислав Јанковић увек се прикључи активностима које се спроводе у његовом месту. Он је истакао да је лане било много улагања у Мачванској Митровици, али да је то све узалуд уколико се не води рачуна о изгледу места. (С. Костић)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)