ТРЕЋИ РУДНИК УГАСИЋЕ СЕЛА! Протест мештана Плане и Лешја код Параћина против новог каменолома на планини Баба

З. РАШИЋ

12. 04. 2021. у 07:26

МЕШТАНИ два параћинска села, Плана и Лешје, окупили су се у недељу испред новог, трећег по реду, каменолома на планини Баба, огорчани радом овог рудника и учесталим минирањима.

ТРЕЋИ РУДНИК УГАСИЋЕ СЕЛА! Протест мештана Плане и Лешја код Параћина против новог каменолома на планини Баба

Фото З. Рашић

Посебно их, тврде, плаши то што ће нови рудник бити десет пута већи од постојећих каменолома. Убеђени су да ће рудник угрозити њихове водотоке и путеве који нису предвиђени за 70 шлепера дневно, а страхују и од могућих земљотреса. Зато су се мештани оба села на збору изјаснили против његовог отварања.

- У августу прошле године направили смо петицију и више од 4.000 људи се изјаснило против отварања овог рудника, али инвеститор то није поштовао и наставио је даље са радовима. Ми смо већ пре 40 година изгубили воду после отварања првог рудника. Сад ћемо изгубити и оно што је од воде остало. Ово је наша борба за опстанак на овим просторима. Буде ли се отворио овај рудник, ми ћемо у року од десет година сви морати да се селимо одавде. А у питању је око хиљаду породица - каже Драган Ристић, председник Савета МЗ Плана.

Додаје да је републичка инспекција за заштиту животне средине обавила надзор и донела решење којим се забрањује експлоатација кречњака на копу "Лешје" на територији КО Плана, док не стигне студија о процени утицаја на животну средину. Међутим, минирање је настављено, што не угрожава само Бабе, атрактивне у туристичком смислу, већ и неколико кућа које се налазе у близини.

- Рудник се налази само 800 метара од извора у Лешју ваздушном линијом, те је извесно да, због детонација, вода одлази у дубину и да ће манастир и село остати без воде - убеђен је Бобан Момировић. - Биће ово пешчара за десетак година. Уз то, имали смо земљотрес овде месец дана по експлозији војног магацина у Параћину. А сад, замислите колико ће експлозива бити потребно за 70 шлепера дневно. Нађите ми једну планину у Европи која има три каменолома у пречнику од километар и по ваздушном линијом. Нема! - сигуран је Момировић.

ТРЕНУТНО САМО ИСТРАЖНИ РАДОВИ

ДИРЕКТОРКА "Крушевац пута" Весна Лазаревић тврди да имају "све папире", да су тренутно у истражним радовима и да нису још почели експлоатацију:

- "Крушевац пут" стално користи камен из каменолома Плана, знамо да је веома квалитетан. Израдили смо зато студију оправданости а лане смо добили одобрење Министарства рударства за експлоатацију грађевинског камена на овој локацији у пољу површине 12,3 хектара. Ми смо купили од мештана око седам хектара парцела. С обзиром на то да је 2020. била изборна, каснило се око одлуке о изради плана детаљне регулације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

BOBI

15.04.2021. 18:42

ZAKON O RUDARSTVU I GEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA ("Sl. glasnik RS", br. 101/2015 i 95/2018 - dr. zakon) 2. Pojmovi Član 3 32) eksploatacijom rezervi mineralnih sirovina smatra se izvođenje rudarskih radova na pripremi, otvaranju, razradi, otkopavanju, transportu, odlaganju, odvodnjavanju, provetravanju i pripremi mineralnih sirovina kao i izvođenje drugih rudarskih radova u zemlji i na njenoj površini. Eksploatacijom mineralnih sirovina smatra se i izvođenje radova u eksploataciji nafte i prirodnih gasova i radovi na separaciji nafte i gasa, pripremi nafte i gasa za transport i uskladištenje, izdvajanje prirodnih tečnih gasova (etan, propan, butan i prirodni gazolin) u degazolinažama i sličnim postrojenjima na eksploatacionom polju, kao i transport ovih sirovina sabirnim naftovodima i gasovodima kada su u tehnološkoj vezi sa eksploatacionim poljima. Ako ovo na slikama nije eksploatacija onda ne znam šta je...