ОСВЕШТАН СПОМЕНИК ВИТЕЗОВИМА КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Погледајте како изгледа обележје јунацима Априлског рата у Лапову (ФОТО)

З. Глигоријевић

11. 04. 2021. у 17:24

СПОМЕНИК палим борцима Југословенске војске у априлском рату 1941. године, у потесу „Слатина“ у Лапову данас је освештан и свечано отворен.

ОСВЕШТАН СПОМЕНИК ВИТЕЗОВИМА КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Погледајте како изгледа обележје јунацима Априлског рата у Лапову (ФОТО)

Фото: Дејан Ивановић

Споменик је израђен од беловодског пешчара, а поред њега је минијатурна црква у којој ће се палити свеће. Постамент је од армираног бетона, а обложен је каменом белутком из Јужне, Западне и Велике Мораве. Иницијативу за његову иградњу поднели су Добротворно удружење "Коло српских сестара" и Месни одбор у Лапову, а Општина Лапово ју је подржала.

- Веома сам поносан на своје суграђане, јер су показали велико интересовање и солидарност, како бисмо се након 80 година одужили војницима који су дали своје животе да би ослабили и успорили непријатељску, немачку војску – изјавио је председник општине Лапово Бобан Миличић.

Председница удружења "Kола српских сестара" МО Лапово Весна Павловић захвалила се приатељима овог удружења који су дали свој несебични допринос у изградњи ового споменика.

Занимљиво је и да је званичном делу ове свечане цеременије присуствовало 74 Лаповца. Чим се церемонија завршила, један пар је положио цвеће на споменик, тако да је било окупљено 76 мештана, што је чудна подударност са бројем погинулих у априлском рату. Наиме, према казивању деда Боже, који је са другим мештанима Лапова сакупљао лешеве, било их је тачно толико - 76.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)