ВРШАЧКИ ОСНОВЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН РОМА: Изложба дечјих радова о пријатељству

Ј. Ј. БАЉАК

08. 04. 2021. у 23:16

ОШ „Паја Јовановић“ из Вршца, коју похађа највећи број припадника ромске популације у том граду, обележила је Светски дан Рома изложбом радова својих ђака, под слоганом „Кад имаш друга, имаш све!“.

ВРШАЧКИ ОСНОВЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН РОМА: Изложба дечјих радова о пријатељству

Фото. Ј. Ј. Баљак

 

Због пандемије, неке радионице, на којима су ученици писали, цртали и говорили о пријатељству, одржане су у школи, а неке онлајн, али је најважније да су сви дали свој допринос у обележавању овог важног датума.

- Ми не обележавамо Дан Рома само тог дана, већ свакодневно негујемо пријатељство, толеранцију и љубав према различитостима – истакла је директорка ове школе Весна Брковић.

Изложбу су посетили и представници локалне самоуправе, који су том приликом нагласили да они континуирано спроводе планске и систематске мере и активности на побољшању положаја и састуса ромског становништва.

- Између осталог, у току је реализација набавки школског прибора за ученике ромске националности, књига и речника на ромском језику, пакета за негу породиља и новорођенчад и хигијенских пакета – рекла је Маја Ристић Лажетић, чланица Градског већа за социјална питања.

Додала је и да су у сарадњи са НСЗ организоване обуке Рома за различита занимања, што је дало значајан допринос радном оспособљавању ромског становништва и преузимања активне улоге на сопственом учешћу у подизању квалитета живота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)