КУРСЕВИ И РАДИОНИЦЕ, ОБУКА О ЊИХОВИМ ПРАВИМА: Месец женског активизма обележиле Ромкиње из Новог Бечеја и околине

Б. Г.

08. 04. 2021. у 22:58

МЕСЕЦ женског активизма, од 8. марта па све до 8. априла, Светског дана Рома, Ромкиње из Новог Бечеја и околних места, искористиле су да организују курсеве шминкања, маникира, педикира, књиговодства и енглеског језика, у организацији женаке Ромске мреже Баната.

КУРСЕВИ И РАДИОНИЦЕ, ОБУКА О ЊИХОВИМ ПРАВИМА: Месец женског активизма обележиле Ромкиње из Новог Бечеја и околине

Фото: Н.Суботић

Весна Ћеримовић из Удружења Нови Бечеј, каже да подршка институција у случајевима дискриминације и насиља над Ромкињама постоји, јер је поред осталог омогућују потписани протоколи и механизми сарадње, али да има још много простора да се она унапреди. Колики су ти случајеви често тешки и стресни говори и податак да су активисткиње обавезне да једном месечно посете психолога, како рад на оваквим случајевима не би утицао на њихово ментално и физичко здравље.

Због свега тога Удружење Рома Нови Бечеј са активисткињама Мултетничке феминистичке мреже под лидерством Ромкиња у Војводини, спроводи низ активности: од мини креативних радионица израде поклона корисницама Удружења, преко лајв емисија на њиховој Фацебоок страници „Мобинг и радна права Ромкиња", израде и дистрибуције видеа - Сексуално насиље и узнемиравање Ромкиња, преко анкете на друштвеним мрежама „Шта је за вас расизам?” и све до дистрибуције видеа „Немој бити расиста".

Драгана Барбул активисткиња Удружења Рома Нови Бечеј сматра да до свести о сопственим правима Ромкиње најпре долазе економским оснаживањем и независношћу .

- Зато су за мене од свих озбиљних сегмената акције месеца ромског женског активизма најефикаснији он-лине курсеви који ће омогућити некима од полазница да се економски осамостале, што им даје могућност да се изборе и за многа друга права која немају храбрости да захтевају због страха и несигурности услед економске зависности - истиче Драгана, уз напомену да поред традиционалних начина комуникације са женама којима се обраћају путем радионица, других врста окупљања или посета домаћинствима, све више користе дигиталне медије и друштвене мреже покушавајући и на тај начин да им се приближе, што се показало као добар начин поготову током пандемије, јер им је помогло да не изгубе начине за комуникацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)