ЖУПЉАНИ НЕЋЕ КАМЕНОЛОМ У РАЂЕВИЦИ: Мештани три села код Александровца протестују због намере инвеститора да експлоатише камен дијабаз

С. БАБОВИЋ

02. 04. 2021. у 08:47

МЕШТАНИ три жупска села протестовали су јуче на локалитету Рађевице, 13 километара од Александровца, незадовољни планом инвеститора да на том месту отвори каменолом. Окупљени житељи села Грчак, Ботурићи и Плеша кажу за "Новости" да страхују да ће експлоатација камена имати последице по њихово здравље, природу, али и производњу воћа, од чега и живе.

ЖУПЉАНИ НЕЋЕ КАМЕНОЛОМ У РАЂЕВИЦИ: Мештани три села код Александровца протестују због намере инвеститора да експлоатише камен дијабаз

Фото С. Бабовић

У "Хеми фреш д.о.о.", који је закупио земљиште од ЈП "Србијашуме", тврде да безбедност неће бити угрожена и да ће се експлоатација, као и досадашње истраживање, за које имају све потребне дозволе, радити модерним машинама, без угрожавања било чије безбедности.

- Љути смо што нама нико није предочио ниједан проблем који ћемо да имамо, као ни шта се гради, ни ко гради, а мислим да ћемо имати огромне последице - каже Марко Луковић из Ботурића. - Имамо информацију да се каменолом ради за потребе Моравског коридора. Свесни смо да су нама путеви потребни, али шта ће ми пут, ако мени неко узима живот.

Три жупска села имају више од 1.000 житеља. - Моја кућа је прва поред каменолома, ваздушном линијом око 200 метара - каже Величковић. - Већ су нам попуцале куће, одвео бих вас да снимите зидове, али мајка ми има корону. Минирају како хоће. Нећемо моћи да живимо овде - каже Звонко Величковић из села Грчак.

Председник Општине Александровац Мирко Михајловић наводи да у овом тренутку још ништа није конкретно решено.

- Замолио бих мештане да се не окупљају и не праве неке овакве блокаде, јер још немају разлога за било какво незадовољство и акцију - каже Михајловић. - Најављена нам је посета господина Дробњака, такође, и инвеститор ће вероватно представити свој план. Тада бисмо у коректном разговору могли да нађемо неко најобјективније решење. Свакако, неће нико ништа да уради против интереса грађана.

Михајловић додаје да је, према њиховим сазнањима, инвеститор добио дозволу за испитивање терена уз могућност експлоатације 57-58 кубика како би испитао квалитет материјала.

У фирми "Хеми фреш д.о.о." кажу да су у овом пројекту две године и два месеца и да су све радили поштујући законе. Још се чека сагласност Министарства екологије, а експлоатација ће почети чим стигне решење Министарства рударства и енергетике.

- Са ЈП "Србија шуме" имамо уговор, а када је реч о безбедности, машине које користимо су модерне и као инвеститор могу да обећем да ће стандарди бити испоштовани: неће се износити блато на пут, нема буке и прашине - каже, за "Новости", Марко Костић, власник и директор "Хеми фреш д.о.о.".

Костић додаје да је реч о врло квалитетан камену дијабаз, еруптивној стени које у Србији осим на Дивчибарама има само још на локалитету Рађевице. Користи се као техничко-грађевински камен за потребе путева, железница, застирања речног корита. Потражња за дијабазом је огромна.

СТРАХУЈУ ЗА ВОЋЕ

ИНВЕСТИТОР планира да "скине" комплетно брдо, а овде народ живи од малина, купина, јагода, које нико неће хтети да откупи ако каменолом контаминира микропрашином све у кругу од 25 километара. Ни хладњачари неће имати коме да продају своје производе. Наш захтев је да се моментално одустане - каже мештанин Звонко Величковић.

* * * * * * *

ЖИТЕЉИ СЕЛА КОД СЈЕНИЦЕ БЛОКИРАЛИ ПРИЛАЗ ДИВЉОЈ ДЕПОНИЈИ

ТРАЖЕ УКЛАЊАЊЕ ИЗВОРА ЗАРАЗЕ

ДЕСЕТИНЕ мештана Лопижа, Гоња, Доњих и Горњих Горачића и још неколико села између Сјенице и Нове Вароши већ два дана блокирају прилаз депонији Говеђак, на којој се одлаже отпад из Сјенице. На улазу у депонију поставили су сајлу, а и својим телима спречавају камионе комуналног предузећа да истоваре смеће, тражећи да се тај простор поред магистралног пута Сјеница - Нова Варош под хитно санира, као и да се престане са довожењем отпада.

- Више немамо стрпљења, дозлогрдило нам је, не можемо више да живимо од смрада и болештина који се шири са ове депоније. Препуна је лешина, одлаже се и кланични отпад и то све разносе пси луталице и птице. Земљиште нам је затровано, и вода и земља. Не вреди нам ништа да сејемо, трују нам и Увац, стока нам цркава, ми се разболевамо - каже Небојша Васојевић.

Проблем житеља ових села на обронцима Златара траје дуже од деценије. Писали су локалној самоуправи, обраћали се разним инспекцијама и Министарству за заштиту животне средине, али без успеха.

У локалној самоуправи Сјенице кажу да је тачно да је Говеђак дивља депонија, да није по санитарним стандардима и да уважавају и разумеју захтеве житеља, али да неће моћи тако лако и брзо да их реше.

- То је дугогодишњи проблем који смо наследили и који, без подршке државе, нећемо моћи да решимо. Општина Сјеница је са Новом Вароши, Прибојем и Пријепољем део програма формирања регионалне депоније "Бањица" чијим пуштањем у рад ће овај проблем бити решен - каже Муниб Мујагић, председник Општине Сјеница.

До тада ће, како каже, "Говеђак" бити једина депонија на коју се може одлагати отпад. (Н. К.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)