ЛЕК ЗА РАЊЕНА ПЛУЋА ВАЉЕВА: Држава са 80 милиона решава проблем аерозагађења у граду на Колубари

Б. ПУЗОВИЋ

01. 04. 2021. у 09:22

ВАЉЕВО би већ наредне грејне сезоне могло да реши вишедеценијски проблем загађења ваздуха, јер је држава издвојила 80 милиона динара за комплетну замену котлова у овдашњој Топлани, па би уместо мазута ускоро требало да се пређе на компримовани гас.

ЛЕК ЗА РАЊЕНА ПЛУЋА ВАЉЕВА: Држава са 80 милиона решава проблем аерозагађења у граду на Колубари

Фото ГУ у Ваљеву

Поврх свега, четири милиона су опредељена за пошумљавање, односно озелењавање јавних површина.

Промена горива за котао од 50 мегавата и изградња око 1.200 метара вреловода "Железничка", са уградњом топлотних подстаница, коштаће 103 милиона, а део ће бити обезбеђен из градског буџета. Вреловод ће омогућити прикључење на грејање Завода за јавно здравље, Националне службе за запошљавање, Историјског архива, а касније и касарне "Војвода Живојин Мишић", те објеката који се граде на тој локацији.

Локална самоуправа ће и за најављено пошумљавање обезбедити милион динара.

ДЕПОНИЈА

- ДО краја године почињу и радови на Регионалној депонији "Каленић", за 15 општина, по свим европским стандардима, а ми смо се суочили са проблемима са којима нико није имао храбрости да се ухвати укоштац - поручила је министарка Вујовић у Ваљеву.

- Ваљево је успешно учествовало на два конкурса Министарства које је ове године први пут обезбедило средства за смањење аерозагађења широм Србије. Пријавило се више од 50 локалних самоуправа, сви су добили средства, а најважније је да грађани схвате колико је гас важан. "Србијагас" и Министарство грађевине су одредили да цена прикључка буде 780 евра, на три године, а настојаћемо да та цена буде и нижа - нагласила је министарка Ирена Вујовић.

Фото Б. Пузовић

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, међутим, најављује нове погодности.

- Ако буде довољно средстава у буџету, покушаћемо да прикључак, чак и подстанице за довођење гаса до индивидуалних корисника буду бесплатни. Уз помоћ Владе Србије и надлежног Министарства опорављамо рањена плућа Ваљева - закључује Гојковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)