МИЈИ ГРАДЕ НОВУ КУЋУ: У Брусу покренута хуманитарна акција за помоћ тешко оболелом јунаку са Кошара

С. БАБОВИЋ

01. 04. 2021. у 08:25

СЛИКАЈ ме, сестро, сликај ме. Ја сам Мија, Мија Ђидић, на Кошарама био, ја сам Мија, Мија Ђидић, на Кошарама био... говори бивши војник из села Милентија код Бруса, тешко оболео после учешћа у рату на Космету.

МИЈИ ГРАДЕ НОВУ КУЋУ: У Брусу покренута хуманитарна акција за помоћ тешко оболелом јунаку са Кошара

Фото С. Бабовић

Мија (43) мора да понови скоро сваку другу реченицу или реч, мора да у току дана сиђе до подрума бар осам пута и провери да ли је све на свом месту. Изброји ситниш у џепу по три пута, када има уопште шта да броји... Ноћу, када коначно склопи очи, из тешког сна га буди слика секире...

Његова мајка Видосава Ђидић каже да годинама болује од посттрауматског синдрома, живи са много психијатријских дијагноза и животари са 12.000 динара социјалних давања.

Под скромним кровом који прокишњава живе сами. Има зима када је њихова кућица завејана на крају села, поред блатњавог пута, а они немају за дрва. А, некадашњи припадник херојске 125. моторизоване бригаде, који се - сведочење његови саборци - бар шест месеци борио у косметским рововима, спасавајући људе из заседе и ослобађајући села, једе само супу...

Фото С. Бабовић

У акцију помоћи породици Ђидић укључили су се удружење "На бранику отаџбине", хуманитарна иницијатива "Ми помажемо, прикључи се и ти", Удружење бораца Бруса као и овдашња локална самоуправа. Председница Општине Валентина Милосављевић каже да су преузели комплетну Мијину медицинску документацију, па ће се постарати да оствари статус ратног инвалида - по новом Закону о борачком праву, што је лакше него по претходној регулативи. Бобан Остојић, водник прве класе у пензији и рањеник с Кошара, каже да са Брусјанима покрећу заједничку акцију, да се Ђидићима сагради нови дом.

Дуго је Мија био и без здравствене књижице. Трипут је Видосава са његовом документацијом "излазила пред комисију" и једва га прогласише радно неспособним.

- Ја га бријем, купам, храним, водим свуд са собом... Ми смо тешко живели и раније, али сам надничила и гледала кућу. Онда сам оболела, двапут оперисана, па не смем ништа да дижем, а све теже се носим и са судбином свог јединца - закључује Видосава Ђидић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)