ЦЕНТАР ПОД "ОПСАДОМ" НЕИМАРА: Обнова Позоришног трга и срца Новог Сада одмиче по плану и под надзором стручњака

З. ГРУМИЋ

30. 03. 2021. у 09:22

РАДОВИ на обнови новосадског Позоришног трга и других површина око здања Српског народног позоришта (СНП), који су започети пре непуних месец дана у оквиру прве фазе детаљне обнове најужег центра Новог Сада, настављају се изградњом површинских садржаја, у складу с планираном динамиком.

ЦЕНТАР ПОД ОПСАДОМ НЕИМАРА: Обнова Позоришног трга и срца Новог Сада одмиче по плану и под надзором стручњака

Фото З. Грумић

Лепо време ових дана додатно иде наруку грађевинцима.

Завршетком обнове канализационе мреже на раскрсници Булевара Михајла Пупина и Јеврејске улице и осталих подземних инсталација, створени су услови за изградњу аутобуске нише у Успенској улици, пешачке стазе до Успенске цркве и других садржаја, према пројекту новосадских фирми "Андзор инжењеринг" и "ДБА" и под надзором Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције (УГЗИ).

- Радови иду по плану и према планираној динамици. Овом првом фазом је уз Позоришни трг и Успенску обухваћен и део пролаза између СНП-а и Тржног центра "Аполо" - прецизирају у УГЗИ.

ПУНО ЗЕЛЕНИЛА

ОД укупно 8.110 квадратних метара простора који ће бити обухваћен у оквиру прве фазе, зеленило заузима 2.714 квадрата. Вредност радова је око 380 милиона динара, а планирано је да буду завршени за 270 дана, односно до децембра.

Читав тај градилишни простор прописно је ограђен и одвојен од пролаза за пешаке, који су знатно сужени у складу са "ситуацијом на терену", а унутар тог градилишта, такође по одговарајућим прописима, прекривене су и заштићене скулптуре Јована Стерије Поповића, балерине Марине Олењине и остале које красе простор око СНП-а.

Када до краја године буде реализована та капитална градска инвестиција, умногоме ће, како тврде у УГЗИ, бити побољшана функционалност, атрактивност и естетика тог дела урбанистички и културно заштићеног старог градског језгра.

ПЛАН Радови испред СНП-а, Фото UGZI

Позоришни трг, намењен првенствено пешацима, биће поплочан гранитним плочама у три дискретно тониране нијансе. На том простору биће знатно повећане зелене површине, а према Успенској улици планирана је амбијентална целина са плитким воденим огледалом, фонтаном, простором за седење и жардињерама са украсним жбуњем. У тој улици налазиће се аутобуске нише.

МЕМОРИЈАЛНА ТРАКА

КАО успомена на некадашњу Малу јеврејску улицу, која је постојала до седамдесетих година прошлог века, у нивоу партера на Позоришном тргу биће инсталирана "меморијална трака" дужине око 160 метара.

- Подаци на траци представљају "проток времена" града Новог Сада, од прве насеобине до данашњих дана - наводе у УГЗИ.

Потпорни зидић око зграде позоришта биће преобликован у континуалну клупу, док је уз тротоар до зеленог појаса предвиђена двосмерна бициклистичка стаза са уградном подном расветом. Биће такође формиран нови дрворед дуж Успенске улице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)