ЧИТАЛАЧКА ПИСМЕНОСТ НА ВИСОКОМ НИВОУ: Основна школа из Јагодине учествовала у PIRLS

З. Глигоријевић

29. 03. 2021. у 15:09

ОСНОВНА школа „Рада Миљковић“ у Јагодини и њено издвојено одељење 4/6 разреда у Вољавчу учествовало је у PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) истраживању, које је имало за циљ прикупљање и анализирање података о читалачким компетенцијама ученика четвртог разреда основне школе, као и података о породичном и школском контексту који утичу на учење читања.

ЧИТАЛАЧКА ПИСМЕНОСТ НА ВИСОКОМ НИВОУ: Основна школа из Јагодине учествовала у PIRLS

Фото: ОШ Рада Миљковић

Реч је о међународном истраживању, које се први пут организује у Србији и у коме учествује 170 школа из Србије, а организовала га је Међународна асоцијација за евалуацију образовних постигнућа из Холандије.

Истраживањем су мерена постигнућа ученика четвртог разреда основне школе и њихова искуства у вези са учењем читања код куће и у школи, јер је реч о узрасту који представља важну прекретницу у развоју читалачких компетенција ученика. Читалачка писменост у PIRLS истраживању односила се на способност разумевања и употребе писаних језичких облика, подразумевала је и способност разумевања различитих врста текстова, као и читалачке навике и ставове.

Ученици су у почетку осећали страх, јер први пут учествују у важном међународном истраживању, али током рада им је било веома занимљиво, а сазнали су и доста занимљивих и поучних информација. Сања Прибаковић, директорка школе „Рада Миљковић“ оценила је да су доказали да је читалачка писменост у млађој популацији ђака на високом нивоу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)