КОРОНА НИЈЕ ИСЕКЛА НИТИ СА ПУБЛИКОМ: Новосадски сајмови књига, образовања и уметности, први пут у онлајн формату

С. БАЈИЋ

29. 03. 2021. у 09:22

ОВОГОДИШЊЕ тродневне манифестације културе на Новосадском сајму, популарно назване "три у један", Сајам књига, Сајам образовања и Изложба уметности, први пут одржани у "онлајн" формату, остварили су приход за 40 одсто мањи него лане у исто време, када су уприличени на традиционалан начин.

КОРОНА НИЈЕ ИСЕКЛА НИТИ СА ПУБЛИКОМ: Новосадски сајмови књига, образовања и уметности, први пут у онлајн формату

Једна од манифестација у част уметности

Приход са недавно завршене приредбе, како у новосадској сајамској кући процењују, износиће око шест милиона динара, уз подршку градских управа и покрајинских секретаријата, јер су зараде од услуга оцене квалитета упола нижи него прошле године док је приход од техничке услуге уређења излагачког простора изостао.

- Приход је осетно мањи него претходне године али је веома значајно да је Новосадски сајам нашао начин да остане у комуникацији са излагачима и публиком и да даље буде спона која доприноси информисању и едукацији - каже Слободан Цветковић, генерални директор Новосадског сајма. - Битно је да у овим условима пандемије ипак радимо, а у томе нам је много помогла Влада Војводине и ресорни секретаријати. Одржали смо традицију доделе књижевних и ликовних награда, сарадњу са нашим основним и средњим школама и, наравно, са универзитетом, а имали смо учеснике из Србије, Црне Горе, Хрватске и Словеније.

Током три дана онлајн сајма књига, образовања и уметности, забележено је више од 22.000 посетилаца, који су приредбе посвећене образовању и култури пратили на платформи експоонлајн и инстаграм-профилима, као и на сајту Новосадског сајма. Највећи број посетилаца забележен је на Сајму образовања, највише из Србије, али су приредбе видели и они који живе у БиХ, Црној Гори и Хрватској.

Наступило је више од 70 излагача, а представљено је 500 образовних профила. Представили су се Новосадски универзитет, са свим факултетима, три научна института, Војна академија, државни и приватни факултети, Универзитет у Бањалуци и Универзитет у Источном Сарајеву, високе школе у Војводини, као и 20 војвођанских средњих школа и велики број средњих школа у Новом Саду. Наступили су Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице.

НАЈВИШЕ "ПОСЕТИЛАЦА"

НАЈПОСЕЋЕНИЈИ програми били су уручење Награде "Лаза Костић", вебинар посвећен онлајн учењу, Виртуелна изложба "Шидски пејзажи Саве Шумановића", потом представљање Технолошког факултета и Поклон-игра Новосадског сајма. Међу факултетима најзанимљивији посетиоцима били су Медицински и Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду. На инстаграм-профилима Новосадског сајма домет објава је био већи од 200.000. Најинтересантнија тема је такође било образовање, али и писана реч.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)