НИЈЕ ХТЕО ДА ИМ ПАДНЕ ЖИВ У РУКЕ: Почаст хероју Животи Ђурићу - Биста пилоту погинулом током НАТО бомбардовања

З. РАШИЋ

25. 03. 2021. у 22:28

У ДАВИДОВЦУ код Параћина је свечано откривен споменик, биста потпуковника Животе Ђурића (1963), пилота и команданта 241. ловачко-бомбардерске ескадриле Ратног ваздухопловства Војске Југославије, који је погинуо 25. марта на борбеном задатку током НАТО агресије 1999. године.

НИЈЕ ХТЕО ДА ИМ ПАДНЕ ЖИВ У РУКЕ:  Почаст хероју Животи Ђурићу - Биста пилоту погинулом током НАТО бомбардовања

Фото Д. М.

Јунак родом из Давидовца већ има спомен-обележје у кругу спортског аеродрома у том селу, а сада му је подигнут и споменик у центру тог места на иницијативу бројних мештана и породице.

Ђурићева родна кућа налази се стотинак метара од аеродрома, чиме је и био мотивисан да заврши у Мостару Војну ваздухопловну школу, а затим Академију у Земунику код Задра и у Подгорици.

У време НАТО агресије био је командат "тигрова", ескадриле ратних авиона, јединице чија је база била на аеродрому у Лађевцима код Краљева.

Ђурић је полетео на задатак 25. марта и на подручју Глоговца на КиМ уништио базу ОВК, када је погођен са земље, а затим се, по претпоставци његових сабораца - пилота из ескадриле, намерно срушио на положај терориста како им не би пао жив у руке.

Постухумно је унапређен у чин потпуковника, а иза себе је оставио супругу и двоје деце.

Церемонији у Давидовцу, осим представника Општине и војске, присуствовали су чланови породице и бројни мештани, а говорили су херојев син Александар, командант 98. ваздухопловне бригаде генерал Зоран Продановић, народни посланик из Параћина Предраг Милошевић и председница одбора за изградњу споменика Живка Милосављевић. Споменик су открила деца потпуковника Животе Ђурића, Ана и Александар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)