ИЗ ДОМА ЗА ДЕЦУ БЕЗ РОДИТЕЉА, ДО ФАКУЛТЕТСКЕ ДИПЛОМЕ: Милош Стојановић (26) из Беле Цркве разбија предрасуде о Ромима

Ј. Ј. БАЉАК

21. 03. 2021. у 19:22

МЛАДИ Ром Милош Стојановић (26) одрастао је у Дому за децу и омладину „Вера Радивојевић“ у Белој Цркви, без родитеља, али га то није спречило да оствари своје снове. Напротив.

ИЗ ДОМА ЗА ДЕЦУ БЕЗ РОДИТЕЉА, ДО ФАКУЛТЕТСКЕ ДИПЛОМЕ: Милош Стојановић (26) из Беле Цркве разбија предрасуде о Ромима

Фото: Ј. Ј. Баљак

Био је то додатни мотив да улагањем у образовање, у чему је видео једини спас, себи створи услове за бољи живот. И – успео је. Пре две године завршио је студије економије у Београду, а од прошлог новембра ради као координатор за ромска питања у општини Бела Црква.

Милоша у овој јужнобанатској варошици познају као позитивног, вредног и насмејаног младића. Као да се иза тог његовог примерног понашања не крије тешка животна прича. У Дом је доведен када је имао свега четири године и ту је провео пуне две деценије. Из система је изашао тек када је, уз помоћ пројекта социјалне инклузије деце без родитељског старања „Генерација будућности“, завршио факултет.

- То што сам био у Дому позитивно је утицало на мене. Имао сам све што код својих родитеља нисам – негу, бригу, васпитање и школовање. Мада је, с друге стране, живот без родитеља заиста тежак – започиње овај разговор ведри младић, који себе сматра Белоцркванином, иако је рођен у јужнобанатском селу Владимировац.

Као један од ретких факултетски образованих Рома у Белој Цркви, именован је за новог координатора за ромска питања. Својим примером сада помаже сународницима да изађу из зачараног круга сиромаштва, подстичући их на образовање. И већ је остварио леп резултат – успео је да обезбеди стипендију АП Војводине за чак 47 ромских средњошколаца и бруцоша, што је, када је у питању та општина, највише до сада.

Фото: Ј. Ј. Баљак

-Циљ нам је да сву децу усмеримо у систем образовања, да стекну своја звања и тако нађу посао. Да не живе само од социјалне помоћи, већ да зарађују свој динар и да им иде стаж – истиче Стојановић.

Каже и да ће помоћи свакоме ко му се обрати, јер је и сам дуго био у позицији да му је неопходна помоћ других. Његова канцеларија отворена је за све који имају неки проблем или идеју како тај проблем да реше.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)