ВОЈНИЦИ ГЕНЕРАЦИЈЕ "МАРТ 2021" ПОЛОЖИЛИ ЗАКЛЕТВУ: Министар Стефановић- Онај ко изабере да буде војник, заслужује посебно поштовање (ФОТО)

Novosti online

19. 03. 2021. у 15:55

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас свечаности полагања заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „март 2021“ у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу.

ВОЈНИЦИ ГЕНЕРАЦИЈЕ МАРТ 2021 ПОЛОЖИЛИ ЗАКЛЕТВУ: Министар Стефановић- Онај ко изабере да буде војник, заслужује посебно поштовање (ФОТО)

Фото: Министарство одбране

Више од 400 војника на добровољном служењу војног рока и слушалаца Курса за резервне официре генерације “март 2021” положило је данас заклетву у касарнама у Лесковцу, Сомбору, Ваљеву и Београду.

Честитајући положену заклетву, министар Стефановић поручио је војницима да су данас дали своју реч да ће бити уз свој народ, где год да је то потребно.

- Данас сте учинили једну велику ствар и уверен сам да су ваше породице и пријатељи веома поносни на ваш чин полагања заклетве. Жао ми је што нису данас овде са нама због пандемије ковида, али сам сигуран да се поносе вама, јер сам прошао као и ви кроз ово искуство – истакао је министар Стефановић, поручујући војницима да су богатство наше земље.

- Војничку заклетву српски војници полагали су од памтивека, заклињући се на верност и оданост отаџбини. Одбрана отаџбине за наш народ увек је представљала много више од обавезе. Представљала је велику част и симбол храбрости коју су сви људи који су бранили своју отаџбину исказивали. Поносни смо на славну традицију и историју наше војске. Данас, на овом месту, ми настављамо ту традицију. Онај ко изабере да буде војник, заслужује посебно поштовање и то поштовање смо и ми овде дошли да вам укажемо – истакао је министар одбране.

Према његовим речима, бити војник значи служити општем добру и бити спреман на напоре и одрицања.

- Ви сте то знали када сте се одлучили за служене војног рока и зато знам да сте и храбри и одважни. Све већи број младих жели да буде део система одбране наше земље, а ви данас овде само још једном потврђујете колики углед Војска Србије ужива у  свом народу. Обуку коју ћете проћи, креирали су озбиљни и одважни људи који су цео свој живот  посветили одбрани отаџбине и желим да се захвалим овом приликом свим официрима и подофицирима који су уложили свој живот и знање у наш систем одбране – поручио је министар Стефановић.

Говорећи о војном року, он је нагласио да ће војници бити вероватно суочени и са разним изазовима, попут помоћи становништву током елементарних непогода, као и сада током пандемије Ковид-19, те додао да су јединице Војске увек биле неодвојиве од свог народа и увек прве које се одазову тамо где је тешко.

- Постоји доста одрицања и тешких момената, али уверен сам да ћете се увек сећати лепих момената проведених у нашим јединицама. Захвалио бих се још једном и вама и вашим родитељима на овој одлуци, јер не постоји ништа важније, ништа боље, него бити уз свој народ и своју отаџбину. Будите поносни припадници Војске Србије, поносни на заклетву коју сте данас изрекли и немојте никада да заборавите да је Србија наша једина отаџбина. Живела Србија – поручио је министар Стефановић.

Заклетву је данас положила и Александра Димитријевић, која има 22 године и живи у Бору, а како каже за служење добровољног војног рока одлучила се јер жели да професионалну каријеру настави у Војсци Србије.

- Мој брат је, такође, служио војни рок и има јако лепа искуства. Младима бих препоручила служење војног рока због стицања неких нових знања, вештина и, наравно, пријатељстава – истиче војник Александра Димитријевић.

Речи заклетве данас је у строју изговорио и војник Дејан Спасојевић из Блаца, који истиче да је породична традиција оно што га је, пре свега, навело да добровољно служи војни рок, али и могућност запослења у Војсци Србије.

- Нова искуства које могу да се стекну у војсци, савладавање неких нових вештина, као и бројна пријатељства је оно због чега бих препоручио младим људима да се пријаве за добровољно служење војног рока – нагласио је војник Дејан Спасојевић.

Свечаности у Трећем центру за обуку Команде за обуку у Лесковцу присуствовали су и заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Никола Дејановић, представници Министарства одбране и Војске Србије и представници Јабланичког  округа.

Свечаност полагања војничке заклетве данас је одржана и у Првом центру за обуку у сомборској касарни „Аеродром“ где је начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) бригадни генерал Саво Иришкић упутио честитке војницима и у Другом центру за обуку у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву, где је војницима положену заклетву честитао начелник Управе за обуку и доктрину (Ј-7) бригадни генерал Жељко Петровић. Честитке слушаоцима Курса за резервне официре упутио је начелник деканата Војне академије пуковник др Аца Ранђеловић у касарни “Генерал Јован Мишковић” у Београду.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)