ДОМОВИ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ УПОЛА ЦЕНЕ: У новој згради у Врбасу биће збринуто 14 породица пристиглих пре 26 година из Хрватске и БиХ

З. Рајић

18. 03. 2021. у 08:25

ПОЧЕТКОМ априла у Врбасу ће почети изградња објекта са 14 станова за избеглице из Хрватске и БиХ.

ДОМОВИ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ УПОЛА ЦЕНЕ: У новој згради у Врбасу биће збринуто 14 породица пристиглих пре 26 година из Хрватске и БиХ

Фото М. Миловић

То је договорено ове седмице на састанку представника локалне самоуправе са финансијерима пројекта и извођачима радова. Предвиђено је да станови буду завршени за 280 дана.

- У новој згради ће трајни смештај добити породице које су у избеглиштву 26 година. С њима ће бити закључени уговори о закупу станова на шест месеци, после чега ће моћи да их откупе по цени упола нижој од тржишне - предочила је Данијела Илић, чланица Општинског већа, задужена за социјална питања и избегла и расељена лица.

За самце и породице од два члана станови ће бити од 20 квадратних метара, а повећаваће се за по 10 квадрата за сваког наредног члана домаћинства.

ПОДРШКА Предраг Ројевић, Фото Г. Д.

- За изградњу станова пола милиона евра одобрила је Банка за развој Савета Европе, а локална самоуправа је обезбедила комунално и инфраструктурно опремљен плац и преузела обавезу партерног уређења. Зграда ће урбанистички унапредити и улепшати насеље Виногради, преко моста на Великом бачком каналу, где ће бити подигнута - рекао је председник општине Врбас Предраг Ројевић.

КУЋЕ НА СЕЛУ

За избеглице у Врбасу ускоро ће бити обезбеђене и четири сеоске куће. За њихову куповину биће бесповратно додељено по 9.500 евра, а уз то и 1.500 евра за набавку грађевинског материјала или кућних апарата и намештаја. Конкурс је отворен до 2. априла.

За извођаче радова одабрани су "Кеј" из Ваљева и "Југоградња" из Београда, с којима је уговоре потписала Јединица за управљање пројектима у јавном сектору (ЈУП), партнер Комесаријата РС за избеглице и миграције.

Кров над главом осигурава се кроз регионални програм Србије, БиХ, ЦГ и Хрватске, уз подршку УНХЦР, ОЕБС и Банке за развој Савета Европе. Највећи донатори су ЕУ и САД, а финансијску подршку пружају и Турска и 12 европских држава.

- С нових 14 станова, у нашој средини биће стамбено збринута укупно 91 избегличка породица. У претходном периоду смо издвојили више од 100 милиона динара за њихове домове и економско оснаживање - истакао је заменик председника општине Врбас Милан Глушац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)