ВАЗДУХ ОПАСАН ПО ЗДРАВЉЕ: Јако аерозагађење протекле недеље у Ваљеву

Б. П.

17. 03. 2021. у 14:02

ВАЗДУХ у Ваљеву био је сваког дана друге недеље марта опасан по здравље. Шест дана био је загађен, а протеклог петка оцењен је као јако загађен, саопштила је организација “Локални одговор” из Ваљева, у оквиру акције “Аеро Аларм”.

ВАЗДУХ ОПАСАН ПО ЗДРАВЉЕ: Јако аерозагађење протекле недеље у Ваљеву

Фото: Д.Крунић

Од почетка године, у Ваљеву је 64 дана био загађен ваздух. Највише прекорачење граничних вредности пм10 честица достигнуто је у протекли петак, када је просечна дневна концентрација износила 138,73 микгрограма по кубном метру. Највиша концентрација по сату суспендованих пм10 честица у протеклој недељи била је у петак у 19 часова и износила је 202,79 микрограма по кубику. Суспендоване пм2,5 честице највишу сатну концентрацију имале су истог дана у 19 часова – 195,02 микрограма по кубном метру.

- Аерозагађење у протеклој недељи било је такву да је свако могао да осети здравствене тегобе – истиче “Локални одговор”. - Чланови осетиљивих група могли су доживети озбиљније здравствене последице. Протеклог петка је због високих концентрација загађујућих материја ваздух представљао ванредну здравствену опасност за све становнике Ваљева.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)