ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ЧАЧКУ: Повећан број хоспитализованих, преминула једна пацијенткиња

В. И.

15. 03. 2021. у 14:01

ОСАМДЕСЕТОСМОГОДИШЊА Чачанка преминула је на ковид одељењу чачанске болнице. Она је, иначе, имала позитиван ПЦР налаз.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ЧАЧКУ: Повећан број хоспитализованих, преминула једна пацијенткиња

Фото архива

У трећем таласу корона епидемије у Моравичком округу, да подсетимо, до сада је преминуло 288 особа које су лечене од короне, од којих је 209 из Чачка.

Повећава се број хоспитализованих пацијената, па их је сада у чачанској болници 117, три више него дан пре. У протекла 24 сата (пресек од понедељка у подне) на болничко лечење примљено је 15 пацијената са симптомима који указују на могућу инфекцију корона вирусом, а 11 их је отпуштено на кућно лечење.

У респираторном центру смештено је десеторо најтежих болесника, а двоје са изразито тешком клиничком сликом прикључено је на механичку вентилацију.

Евидентирано је 82 прегледа у пријемно-тријажној амбуланти чачанске болнице, од чега их је било 49 првих.

Руководилац Радног тима за праћење ширења епидемије корона вируса др Михаило Луковић апеловао је на колеге - здравствене раднике да не учествују у антивакциналној кампањи, подсетивши да је вакцинација становништва једини начин да се сузбије пандемија. Он је навео да сваки грађанин има право да самостално одлучи да ли жели да се вакцинише или не, па тако и особе које раде у здравственом систему, али је замилио све који не желе да се вакцинишу не шире кампању у корист антиванциналног лобија.

– Притом ту највише мислим на здравствене раднике. Сваки здравствени радник има право да самостално одлучи о имунизацији, не постоји закон који га приморава да се вакцинише, а мислим да би требало да постоји та обавеза, имајући у виду посао који обављају. Али оно што здравствени радници не би смели да раде је да врше антипропаганду и да се прикључују антивакциналном лобију. То је недопустиво и молио бих их да то не раде. Нама је једини спас вакцинација. Немају право да руше напоре целог друштва. Мислим да ће такви поступци здравствених радника ускоро бити санкционисани – нагласио је др Луковић.

И поред тога, према његовој оцени, одзив Чачана на имунизацију је веома добар.

Имамо одличне резултате у вакцинације, добар је и одзив, задовољан сам. Динамика је мимо свих наших очекивања. Ако нам је било где стпас, то је вакцинација – поручио је чачански инфектолог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)