ПОТРЕСНЕ СЛИКЕ СТРАДАЊА У НДХ: Фотографије као доказ језивог злочина који се догодио у Јасеновцу (ФОТО)

С.БАБОВИЋ

11. 03. 2021. у 14:29

ИЗЛОЖБА „Концентрациони логор Јасеновац 1941 – 1945. године“ отворена ове недеље у Народном музеју у Крушевцу доноси серију потресних сведочанстава о страдања Срба,Јевреја и Рома у време НДХ.

ПОТРЕСНЕ СЛИКЕ СТРАДАЊА У НДХ: Фотографије као доказ језивог злочина који се догодио у Јасеновцу (ФОТО)

Фото: Музеј

Један од најстрашнијих концетрационих логора смрти приказан је кроз слике и документа, а  поводом 75 година од пробоја последње групе јасеновачких логораша и 80 година од формирања јасеновачког логора изложба први пут гостује ван Београда.

Аутори поставке из ЈУ Спомен подручја Доња Градина у Републици Српској и Музеја Војводине из Новог Сада хронолошки су представили дешавања у логору смрти.

-Јасеновац је приказан као парадигма страдања српског, јеврејског и ромског народа-напомиње др Драго Његован,рецезент изложбе.-Ту су страдали мушкарци,жене, страдало је више од 20.000 деце и ту историју морамо знати. Она је у комунистичком периоду била запостављена,“умивена“,истина никада није дошла до пуног изражаја. Нису откопане масовне гробнице,које и данас постоје.С друге стране, крајем априла 1945.године, усташе су уништиле те погоне логора,људске остатке. Многи су бацани у Саву.

Српско друштво,додаје Његован, мора знати шта се дешавало са Србима пре 80 година када је настала НДХ.Само по броју жртава,био је то трећи логор у Другом светском рату.

– Овом изложбом желимо да подсетимо на страдање, не смемо да дозволимо да падну у заборав на хиљаде убијених- подвлачи између осталог, Јелена Добровић-Бојановић, помоћник секретара Покрајинске Владе.

Систем Јасеновачког логора,који се састојао од низа подлогорских целина сејао је смрт 1.337 дана. Заточеници су убијани ватреним оружјем, ножевима,секирама,чекићима. Страдало се на најстрахотније начине. Историчар Горан Васић,директор крушевачког музеја напомиње да се у Јасеновцу догодио и злочин над будућим потомством.

– Историја нам говори да су у Јасеновцу почињени такви злочини да су се и нацистички официри згражавали над њима и ово је само један мањи сегмент свега шпто се дешавало у том логору, важно је да увек имамо подсетник на оно што је наш народ преживео - наводи Васић.

ИЗЛОЖБА ЋЕ ОБИЛАЗИТИ ЦЕЛУ СРБИЈУ

ИЗЛОЖБА чији су аутори Тања Туленковић и Дејан Мотл, у Народном музеју у Куршевцу биће постављена све до 10.априла,после чега ће бити представљена и у другим градовима у Србији. Цео мултимедијални пројекат рађен је под покровитељством Министарства одрбане и Министарства културе и информисања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

doktor

05.04.2021. 16:22

Za ovu izlozbu treba napraviti novu zgradu novog muzeja u Beogradu i da to postane stalna izlozba .Isto tako treba napraviti novi spomenik jasenovackim zrtvama na teritoriji grada Beograda sa konacnim brojem zrtava i imenima svih ubijenih ljudi . To sto su uradili Jevreji ( milionske zrtve ) mozemo i moramo i mi ( hiljade zrtava ). Za to nam ne trebaju Hrvati i njihova priznanja jer oni to nece nikad uciniti , a vreme neumitno prolazi ! Za spomenik moze da posluzi grandiozni spomenik holokousta u Berlinu .