ГАС "ГАСИ" УГАЉ: Велика очекивања Пироћанаца од будућег гасовода од Софије до Ниша

В. ЋИРИЋ

09. 03. 2021. у 06:21

ОД будућег гасовода који ће се пружати од Софије до Ниша,чију су изградњу најавили наши и бугарски званичници, у пиротском крају се очекује добробит за све: од економије, до екологије.

ГАС ГАСИ УГАЉ: Велика очекивања Пироћанаца од будућег гасовода од Софије до Ниша

Фото В. Ћирић

Интерконенција у Бугарској ће једином граду на крајњем југоистоку Србије и околним местима омогућити прикључак на главни вод и томе ће бити обезбеђена јефтинија и еколошки прихватљива енергију - за привреду и домаћинства.

Градоначелник мр Владан Васић каже да ће инсталација гаса као енергента, поред осталог, омогућити да се у погонима "Тигар тајерса" - уместо досадашњег угља, који је познат као најпрљавији енергент - користи гас, што је велики бенефит у сваком погледу.

- Према информацијама које имамо, изградња интерконекције и гасовода је сасвим извесна. Гасовод ће задовољавати око 80 одсто потреба Србије за енергијом. За градове попут Димитровграда, Пирота и Беле Паланке, који су на његовој траси, то је изузетно значајно. Највећа компанија у овом делу Србије је "Тигар тајерс", у којој ради око 4.000 људи, а сада као основни енергент користи угаљ. Иако има филтере за пречишћавање, загађење је ипак неупоредиво веће у односу на гас. У ситему "Мишлена" ради 71 фабрика широм света, а само три користе угаљ. Једна је у Пироту, друга у Пољској и трећа у Америци.

Осим гасификације индустрије, наводи мр Васић, разматра се и гасификација стамбених блокова и гашење индивидуалних ложишта по граду, што ће бити велики искорак у погледу заштите квалитета ваздуха и екологије уопште.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)